Zoeken in deze blog

zondag 5 augustus 2018

Eglise Saint-Martin te Coulaures (Dordogne 24)

Eglise Saint-Martin 
te Coulaures

Beschrijving.
Indien men geen rekening houdt met de Gotische toevoegingen, stelt de kerk Saint-Martin, een schip voor gevolgd door een voorkoor en een koor met apsis overdekt in halfkoepel.  Het schip dat een lengte meet van 19 meter, is herwerkt en overwelfd geweest tijdens een moderne periode.



Het voorkoor is overwelfd met een koepel van het type Limousin met platte driehoekige pendentieven.  De grote gebroken bogen met cilinder vallen terug op de zuilen met steunpilasters.  De kapitelen zijn gebeeldhouwd met rankversiering, arenden, leeuwen, monstermuilen van Léviathan die mensen verslinden; een identiek thema dat men eveneens te Thiviers terugvindt.  Enkele zuilen vertrekken niet onderaan maar rusten op sluitversieringen.









De apsis is verschraald door 7 gebroken bogen met versiersel die terugvallen op de colonnetten met gebeeldhouwde kapitelen waarbij men onder andere  Daniël in de leeuwenkuil bemerkt.  Aan de buitenzijde is de apsis in mooi middelmatig metselverband en gestut door platte steunberen waarvan deze in het midden wordt doorbroken met een venster.







De klokkentoren die op het voorkoor is gezet, heeft zijn gootklos behouden waarbij de modillons zich afwisselen met schietgaten.
Het westelijke portaal opent zich onder 3 gebroken booglijsten die terugvallen op de colonnetten.  Zijn archivolt die bestaat uit spijkerkoppen, loopt hierrond.





Bron.
- Jean Secret in Périgord roman; Editions de Zodique; la Nuit des Temps 27; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre qui Vire 1979.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: