Zoeken in deze blog

woensdag 8 augustus 2018

Sint-Genulphuskerk te Paulatem (Oost-Vlaanderen)

Sint-Genulphuskerk 
te Paulatem

Beschrijving.
De vroegste bouwgeschiedenis is ongekend. Bij de Sint-Genulphuskerk te Paulatem, is een deel van het schip opgetrokken in Doornikse kalksteen en is een restant van het 11de eeuwse zaalkerkje.  In de 12de eeuw werd het schip westwaarts verlengd. Het patronaat was in de Middeleeuwen in het bezit van het heilig Kruiskapittel te Kamerrijk (Cambrai). 



Twee gedichte rondboogvensters en sporen van een lijkdeur in de zuidgevel geven nog de vroegere samenhang weer met de hooggeplaatste venstertjes.  De huidige gekoppelde spitsboogvensters dateren van 1892-1893.




In 1971 leidde architect A. Bressens de herstellingswerken waarbij de calvarie tegen de zuidmuur werd weggenomen om de dichtgemetselde rondboogvensters uit de oudste bouwcampagne zichtbaar te maken.  Nadien werd het kruis iets lager opnieuw aangebracht.


Bronnen.
R. Lemaire in De Romaanse bouwkunst in de Nederlanden; verhandelingen van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten in België, Klasse der Kunsten n° 6, Brussel 1952.
- Jean-Pierre Esther en Geert Bekaert in België Romaans, uitgeverij Hadewijch Antwerpen - Baarn 1992.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: