Zoeken in deze blog

zaterdag 5 mei 2018

Église Notre-Dame te Breuvery-sur-Coole (Marne 51)

Église Notre-Dame
te Breuvery-sur-Coole









Bijlagen.

Église Saint-Basle te Caurel (Marne 51)

Église Saint-Basle
te Caurel

Beschrijving.


De kerk Saint-Basle te Caurel houdt een schip in van 4 traveeën met grote rondbogen en bogen met afgeplatte hoeken.  Deze dragen de vierkante pijlers met imposten.  De hoge vensters zijn nu dichtgestopt.


De kruising op het transept is overwelfd met een kruisgewelf die gedragen worden in de hoeken door colonnetten met kapitelen versierd met gebladerte.  De kruising zelf opent zich op het schip, het koor en de transeptarmen door spitsbogen van het vierkante type.  Deze worden gedragen door steunmuren eveneens vierkant.
De transeptarmen en de toegevoegde kapellen zijn oorspronkelijk van de 12de eeuw maar werden tijdens de Gotische periode herwerkt.  Men vindt er echter nog Romaanse restanten terug.
Het koor wordt omsloten door 5 versneden wanden en zijn overwelfd met kruisribben die dateren van de 12de eeuw. 
De toren verheft zich bovenop de kruising van het transept en opent zich met heel mooie paarsgewijze bogen omkaderd met voetringen die rusten op de zuiltjes waarvan de kapitelen zijn versierd met gebladerte en zijn zuiver Romaans.






Bron.
- Anne Prache in Champagne romane; Editions Zodiaque, "la Nuit des Temps 55"; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1984.
Hubert Collin in Les églises rurales romanes du pays de Reims et des Ardennes, Société d'Etudes Ardennaises, Charleville-Mézières 1974.

Bijlagen.

Eglise Saint-Pierre te Bourgogne (Marne 51)

Eglise Saint-Pierre
te Bourgogne











Bijlagen.

Eglise Saint-Remi te Branscourt (Marne 51)

Eglise Saint-Remi
te Branscourt








Bijlagen.

Eglise de l'Assomption te Blesme (Marne 51)

Eglise de l'Assomption
te Blesme









Bijlagen.

Eglise Saint-Rémy te Bouilly (Marne 51)

Eglise Saint-Rémy
te Bouilly





Bijlagen.

Eglise Saint-Martin te Bezannes (Marne 51)

Eglise Saint-Martin
te Bezannes

Beschrijving.
De kerk van Bezannes, op enkele km van Reims, is tijdens WO I gespaard gebleven maar niet door de restaurateurs van het einde van de 19de eeuw.
Aan de buitenzijde van de kerk zijn gewelven en portaal niet volledig Romaans meer  De kerk houdt in het oosten een vierkant koor in met kruisgewelven en wordt beëindigd door een afgeronde apsis met een beperkte overdekking en verlicht door 3 kleine rondboogvensters.  Aan de buitenzijde is de apsis bekroond door een rondboog die steunt op een gootklos en een lijst van staafvormige kanteelversiering die het dak benadrukt.




Een klokkentoren is aan de zuidelijke zijde tegen de rechte travee van het koor aangezet.  De binnenste travee onder de klokkentoren is overwelfd met spitsbogen maar aan de buitenzijde verheft de onderbouw van de toren zich hoger dan de apsis, echter zonder steunberen en draagt eveneens het spoor van een dichtgemetseld venster in het westen.  De 2 bovenste verdiepingen, versierd met zuilen, schijnen van een recentere periode te zijn dan de onderbouw.  De verdiepingen zijn van gekoppelde rondbogen voorzien met een middenzuiltje en evenwijdige zuiltjes.  Ten noorden van de kerk is de travee tegen het koor smal en overwelfd met een rondboog, in het westen wordt de apsis beëindigd die in de bovenmuur is ingewerkt.





Het schip houdt niet meer dan 3 traveeën in en draagt de sporten van 2 werkcampagnes.  De noordelijke zijbeuk is overwelfd door een tongewelf.  In het zuiden is de zijbeuk, eenvoudig geplafonneerd en zijn muren vormen aan de binnenzijde een opeenvolging van gebogen nissen.  De pijlers van de grote bogen hadden aanvankelijk een vierkante vorm, vervolgens heeft men een steunpilaster toegevoegd aan de zijde van het schip die stijgen tot de hoge vensters en aan de bovenste zijde verbonden zijn aan de muren dmv rondbogen.  Hoewel de steunpilaren niet voorzien waren van in de muur aangebrachte zuilen laat dit geritmeerd gedeelte van het schip van Bezannes denken aan de indeling zoals te Courville.  Het zijn de enige 2 romaanse kerken in de streek met een verticale benadrukking van de traveeën.

Bron.
- Anne Prache in Champagne romane; Editions Zodiaque, "la Nuit des Temps 55"; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1984.

Bijlagen.

Eglise Saint-Pierre-et-Saint-Paul te Brenelle (Aisne 02)

Eglise Saint-Pierre-et-Saint-Paul
te Brenelle











Bijlagen.