Zoeken in deze blog

zaterdag 28 juli 2018

Abbaye Saint-Pierre-ès-Liens te Tourtoirac (Dordogne 24)

Abbaye Saint-Pierre-ès-Liens 
te Tourtoirac

Beschrijving.
Deze voormalige Benedictijnerabdij werd met een schip van vijf traveeën sterk gewijzigd tijdens de Gotische periode.  Dit schip werd voorafgegaan door een koor van het klaverbladachtige type.





De kruisbeuk bevindt zich onder een koepel met vlakke, driehoekige penditieven.  Zijn grote bogen vallen terug op de pijlers met scherpe hoeken.  De afgeronde kruisbeuken zijn heringericht, zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde met rondbogen terugvallend op de zuilen gezet op de zuilenbasissen.  De basissen zijn gemoluurd met voetringen.  De heel archaïsche kapitelen hebben een zwaar dekstuk met vierkante kapiteellichamen en gebeeldhouwd met personages als met dieren.  Zo bv met onderwerpen als Adam en Eva, het Paaslam met kruis.  De afgeronde apsis is verdwenen.












Een hoge vierkante klokkentoren staat bovenaan de kruising.




In de tuin kan men eveneens een kleine Romaanse kapel bemerken, overwelfd met een tongewelf.






In de kelder van het voormalige presbyterium vindt men nog enkele bogen terug van de Romaanse kloostergang met merkwaardige kapitelen zoals monniken die elkaar aan de baard trekken.








Bronnen.
 - Jean Secret in Perigord Roman; Editions Zodiaque, "La Nuit des Temps" 27, Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1979.
 - Jean Secret in Itinéraires romans en Périgord; Editions Zodiaque, "Les traveaux des mois" 16, Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1977.
 - Jean Secret in Promenades en Périgord roman; Editions Zodiaque, Itinéraires culturels, Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 2002.

Bijlagen.

Église de la Transfiguration te Payzac (Dordogne 24)

Église de la Transfiguration 
te Payzac
















Bijlagen.

Église Saint-Martin te Gignac (Lot 46)

Église Saint-Martin 
te Gignac



























Bijlagen.