Zoeken in deze blog

vrijdag 20 december 2019

Eglise Saint-Martin te Roux-Miroir (Brabant-Wallon)

Eglise Saint-Martin 
te Roux-Miroir








Bijlagen.

Sint-Servatiuskerk te Wemmel (Vlaams-Brabant)

Sint-Servatiuskerk 
te Wemmel






Bijlagen.

donderdag 19 december 2019

Eglise Saint-Barthélemy te Bousval (Brabant-Wallon)

Eglise Saint-Barthélemy 
te Bousval



Bijlagen.

Eglise Saint-Bavon te Chaumont; Chaumont-Gistoux (Brabant-Wallon)

Eglise Saint-Bavon 
te Chaumont; Chaumont-Gistoux







Bijlagen.

woensdag 18 december 2019

Eglise Saint-Etienne te Court-Saint-Etienne (Brabant-Wallon)

Eglise Saint-Etienne 
te Court-Saint-Etienne






(reliekschrijn Saint-Etienne, gedeeltelijk romaanse periode)

Bijlagen.

Tour du Griffon du Bos te Corbais (Brabant-Wallon)

Tour du Griffon du Bos 
te Corbais

Geschiedenis.
Op het einde van de 12de eeuw schenkt de landsheer van Walhain, de heerlijkheid van Corbais aan één van zijn zonen.  De toren werd waarschijnlijk tijdens deze periode of begin 13de eeuw opgericht.  De landsheren van Walhain bezat Corbais van de 13de tot het einde van de 14de eeuw.
Bij het begin van de 15de eeuw worden de heerlijkheid van Corbais en de toren, eigendom van ridder Griffon du Bos of Griffon du Bois, van 1403-1404 vernoemd als heren van Walhain. De toren maakte het mogelijk voor de landsheer en de bevolking van het dorp Corbais om zich in veiligheid te brengen in geval van gevaar. 
De toren die aanvankelijk 3 verdiepingen bezat is in 1848 gedeeltelijk ingestort en bracht zijn hoogte terug tot een derde van zijn oorspronkelijke verheffing. 
Gedurende beide wereldoorlogen liet de eigenaar van het gebouw, de burgemeester Albert Fabry, een dak aanbrengen om het geheel te beschermen.
De toren werd nooit geklasseerd als historisch monument.


Beschrijving.
De voormalige donjon van de heren van Corbais is een vierkante toren van 7 op 8 meter en werd opgericht in lokale steen van Mont-Saint-Guibert, van kwartsiet en ijzerhoudende zandsteen in een onregelmatig metselverband. Sommige van deze ijzerhoudende zandsteen zijn aanzienlijk in omvang. 



De donjon werd vroeger omringd door water en had oorspronkelijk 3 of 4 verdiepingen.  Boven de 3de verdieping was een platform met kantelen die in 1848 instortten, vandaar dat de toren aan de achterzijde 3 verdiepingen en aan de voorzijde slechts 2 verdiepingen telt.  De hoogte is verminderd tot een derde van de oorspronkelijke hoogte aan de westzijde waarvan deze schuin oploopt naar de oostzijde.  De sporen van het 4de niveau blijven enkel zichtbaar aan de bovenzijde van de oostelijke gevel in de vorm van een 2 uitsparingen in de vorm van een talud. 



De oostelijke zijde is doorbroken van enkele schietgaten alsook een ingangspoortje waarvan de halfronde boog bestaat uit een dubbele rij massieve zandsteenblokken.





De zuidelijke gevel is op de 1ste verdieping doorbroken met een raamstijl waarvan de stijlen bestaan uit massieve kalksteenblokken en op het bovenste niveau van een meer modern venster omringd door bakstenen.



Tekst via wikipedia.

Bijlagen.

dinsdag 17 december 2019

Eglise Sainte-Marguerite te Thines (Brabant-Wallon)

Eglise Sainte-Marguerite 
te Thines








Bijlagen.

Donjon de Bierbais te Mont-Saint-Guibert (Brabant-Wallon)

Donjon de Bierbais 
te Mont-Saint-Guibert

Beschrijving.
De donjon is met de oude kapel, het laatste restant van een domein van de heren van Bierbais-Bierbeek.  De heren van Bierbeek was een machtige familie van Brabantse afkomst uit de 11de tot de 14de eeuw, vernoemd naar hun belangrijkste heerlijkheid Bierbeek, dat zich op dit moment in Vlaams-Brabant bevindt.
Het was waarschijnlijk een donjon als portaal dat toegang verschafte tot een omheind domein met inbegrip van de kapel, die nu nog steeds bestaat.  De donjon is het resultaat van verschillende bouwcampagnes. De eerste, twee verdiepingen zijn gebouw met breuksteen en dateren uit de 12de, 13de eeuw.  De derde verdieping in bak- en witte steen, dateert vermoedelijk uit de 17de eeuw. De laatste twee verdiepingen werden toegevoegd rond 1820-1830 met torentjes die nu verdwenen zijn.  Uit deze periode dateert ook het neo-middeleeuwse gebouw, bij de basis van de donjon.  De neo-middeleeuwse torentjes werden rond 1907 opnieuw verwijderd.  De donjon van Bierbais verloor zijn woonfunctie in de 18de eeuw toen het kasteel van Bierbais in een klassieke stijl werd betrokken.


De voormalige woontoren van de lijn Bierbais-Bierbeek, betreft een bijna vierkante toren van 8m op 9m.  De eerste twee verdiepingen van de donjon, 12de-13de eeuw, zijn opgetrokken in breuksteen van ijzerhoudende zandsteen in een onregelmatig metselverband.  Deze verdiepingen zijn doorbroken van ramen waarvan de steundelen een monoliet linteel in mijtervorm dragen. 



Aanpalend tegen de basis van de donjon bevindt zich een bijgebouw in neo-middeleeuwse stijl dat rond 1820-1830 werd toegevoegd en gebouw in hetzelfde materiaal als de basis van de donjon. 


De derde verdieping die waarschijnlijk dateert van de 17de eeuw, is iets smaller dan de onderste verdiepingen. Deze is gebouwd in baksteen en witte steen.  De witte stenen kenmerken de omlijsting van de ramen.
De twee bovenste verdiepingen die toegevoegd werden rond 1820-1830 zijn opgetrokken in een iets donkere baksteen.  Deze zijn doorbroken met eenvoudige ramen en bekroond met kantelen bovenaan.

Bijlagen.