Zoeken in deze blog

zaterdag 4 mei 2019

Alte Kirche te Wollersheim (Nordrhein-Westfalen)

Alte Kirche 
te Wollersheim

Geschiedenis en beschrijving.
Volgens de legende was deze plaats in 700 geschonken aan het Keulse klooster Sankt Maria im Kapitool welk in het dorp in 1184 een herenhof bezat toegevoegd aan de kerk.  Sinds 1977 fungeert het gebouw als kapel op de begraafplaats van Wollersheim.
De 2-beukige laatgotische kerk bezit een koor, een toegevoegde sacristie en in het westen een romaanse toren van 5 verdiepingen.  Na de bouw in de 20ste eeuw van de nieuwe kerk geraakte de oude kerk in verval.  Een alomvattende restauratie vond plaats van 1970 tot 1977.










Van het éénbeukig vroegromaanse gebouw van het einde van de 11de eeuw is nog enkel de klokkentoren bewaard gebleven, bestaande uit een metselwerk van breuksteen afgewisseld met Romeinse baksteenresten.  Aan de buitenzijde is deze ongestructureerd met uitzondering van de vlakke contouren, in 3 spaarvelden verdeeld en 2 vensters op de klokkenverdieping die in het westen en het oosten verdeeld worden door de middenzuiltjes met kubuskapiteel.










  

Bijlagen.
-https://de.wikipedia.org/wiki/Alte_Kirche_(Wollersheim)
-https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Alte_Kirche_(Wollersheim)?uselang=de
-https://gemeinden.erzbistum-koeln.de/seelsorgebereich_zuelpich-V8/gemeinsam_glauben_leben/gemeinden/Wollersheim/
-http://www.geschichtsverein-wollersheim.de/pdf/zeittafel.pdf
-https://www.aachener-zeitung.de/lokales/dueren/der-alten-kirche-wollershein-ein-stueck-identitaet-zurueckgeben_aid-25579359

donderdag 2 mei 2019

Sankt Petruskapelle te Wachendorf (Nordrhein-Westfalen)

Sankt Petruskapelle 
te Wachendorf

Geschiedenis.
Volgens deskundigen zou het schip gebouwd zijn in de 9de of 10de eeuw.  Het kerkelijk patronaat was in de 12de eeuw in handen van het klooster Dietkirchen nabij Bonn.  Daar werd naast Johannes de Doper ook Petrus vereerd. Daarom wordt aangenomen dat beide heiligen ook te Wachendorf vereerd werden.  Op dat moment bevond zich in het dorp in 1190 een baljuwschap waaruit het kasteel ontstond.  De uitbreiding van het kasteel ging waarschijnlijk ook gepaard met een verandering van patronage.
Het koor werd vermoedelijk in de 15de eeuw toegevoegd.  In 1680 leidde de decaan van Zülpich een bezoek waardoor het gebouw voor de 1ste maal in een document werd vermeld.  
In 1780 kwam het kasteel in het bezit van de Beierse generaal-majoor Adolf Freiherr von Ritz die in 1786 een klok aankocht voor de kapel. In de jaren 1851/52 vond een verbouwing plaats maar hierna zette het verval zich opnieuw in.  Op initiatief van de dorpsleraar, Fritz Potthoff vond in de jaren 1931/32 opnieuw een herstelling plaats.  In 1971 schenkt de kasteel de kapel aan de parochie van Antweiler-Wachendorf.  Deze voerde een nieuwe herstelling door die uitgevoerd werd in de jaren 1974/75.  Het is op dat moment dat de oude bevloering werd blootgelegd.  Op hetzelfde moment werd de Petrusstrasse meer naar het westen verlegd welk de schade toegebracht aan het voorbijkomende verkeer moest verminderen.  In 2010 vond een laatste herstelling plaats.

Beschrijving.
Het koor met zijn brede basis is vijfhoekig.  Aan de noord-en zuidoostelijke zijde bevindt zich een raam waarvan het raamwerk uit zandsteen bestaat.  Deze nemen bovenaan de vorm aan van een nonnenhoofd ! Het raam in het midden is dichtgestopt met baksteen.



  
Het schip is enigszins over dezelfde breedte als het koor opgetrokken.  Aan de noordelijke zijde bevinden zich in het onderste gedeelte 2 kleine rondboogramen.  Hieronder bevinden zich nog 2 identieke ramen.  De zuidelijke zijde is analoog aan de noordelijke.  Aan de zuidelijke zijde bevindt zich aan de westelijke zijde van het schip de brede, rechthoekige ingang.  Hiervan bevinden zich naar het oosten toe, 2 kleine rondbogen die nu dichtgestopt zijn met breukstenen.  De vorm hiervan is slecht gedeeltelijk zichtbaar.





  
De westelijke muur is grotendeels gesloten en wordt enkel doorbroken in het midden door een rondboogvenster.  Hierboven op de gevel bevindt zich een open dakruiter met de klok.




Bijlagen.

maandag 29 april 2019

Alte Sankt Petrus und Pauluskirche te Odendorf (Nordrhein-Westfalen)

Alte Sankt Petrus und Pauluskirche 
te Odendorf

Geschiedenis en beschrijving.
De kerk die aanvankelijk enkel aan de apostel Petrus was toegewijd, wordt in 1274 vermeld in het tiendenregister van het aartsbisdom Keulen, de "Liber Valoris".
In 1481 nam het kartuizerklooster Sankt Alban te Trier, het patronaatsrecht over.  In deze periode werd de ramen van de apsis dichtgestopt en de ramen van de zijbeuken werden gotisch herwerkt.  De binnenmuren werden bepleisterd en versierd met fresco's.  
Van 1720 tot 1786 werd de kerk gereconstrueerd in barokstijl en een sacristie toegevoegd.  
In 1906 werd een nieuwe parochiekerk ingehuldigd en de oude kerk werd verbouwd voor een nieuw gebruik.  Het koor werd gescheiden door een muur en als huiskapel ingericht voor het aangrenzend klooster.  In het schip werd een nieuw plafond aangebracht.
De bovenzaal werd door de nonnen als slaapzaal ingericht en in de benedenzaal werd een kleuterschool geïnstalleerd.  
Toen in 1957 een nieuwe kleuterschool werd gebouwd, werd de kerk hersteld in zijn oude, oorspronkelijke staat.


De kerk bezit een metselverband van breuksteen waarin resten van Romeinse pannen zijn verwerkt.  De kerk bezit een basicale oprichting van 3 beuken.  Het schip met een vlak plafond begrenst in het oosten het koor met een halfronde apsis.  In de hoofdbeuk zijn de romaanse rondboogvensters bewaard gebleven, de zijbeuken worden doorbroken met gotische spitsboogramen.














Bijlagen.