Zoeken in deze blog

vrijdag 2 oktober 2020

Eglise Notre-Dame te Fourbechies (Hainaut)

 Eglise Notre-Dame 

te Fourbechies











Bijlagen.

Chapelle Notre-Dame te Boutonville; Baileux (Hainaut)

 Chapelle Notre-Dame 

te Boutonville; Baileux 





Bijlagen.

Eglise Saint-Eustache te Cornille (Dordogne 24)

 Eglise Saint-Eustache 

te Cornille











Bijlagen.

Eglise Saint-Pierre te Edon (Charente 16)

 Eglise Saint-Pierre 

te Edon


Beschrijving.
Deze kerk die afhing van het oude diocees van Périgueux, houdt een romaans schip in van 2 traveeën, een travee onder de klokkentoren en een halfronde apsis.  In het zuiden staat zij in verbinding langs de spitsbogen met een kapel van de 15de eeuw die dezelfde lengte van het schip bezit en verlicht wordt door de spitsboogvensters.
Het romaans portaal, gedateerd uit de 2de helft van de 12de eeuw, is gevormd door 4 booglijsten in een gebroken boog en een archivolt versierd met diamantpunten.  





De halfronde apsis, overwelfd met een halfkoepel, is heel klein.  Zij wordt verlicht door een rondboogvenster.  Aan de buitenzijde wordt zij gestut door 4 steunberen met bovenaan een schuine talud.  Bovenaan het venster loopt een eenvoudig archivolt tot aan de steunberen.  De gootklos wordt ondersteund door gebeeldhouwde modillons.  Sommige van deze modillons verkeren in slechte staat en zij bezitten motieven van mensen- en dierengezichten, een vogel en enkele moeilijk te onderscheiden motieven.








De 2 identieke verdiepingen van de klokkentoren zijn aan de 4 zijden doorbroken met 2 rondbogen waarin 2 paarsgewijze bogen gescheiden worden door colonnetten met naakte kapitelen. 






Aan de binnenzijde wordt de travee onder de klokkentoren, die nauwer is als het schip, overwelfd met een koepel op trompen met een achthoekige basis.  De brede bogen worden gedragen door de pijlers mer cilinders en kapitelen.  De kapitelen van de travee onder de klokkentoren verkeren eveneens in een slechte staat.  Men kan handig gebeeldhouwde rankversiering en een erg beschadigde engel bemerken.  Men bemerkte eveneens een kapiteellichaam met een zittend personage waarvan het gezicht naar de aanschouwer is gedraaid, vervolledigd met 2 handen zonder echt te weten wat hij doet. 






 
Bron.
- Jean George in "Les églises de France; Charente"; Librairie Letouzey et Ané; Paris 1933.

Bijlagen.

donderdag 1 oktober 2020

Eglise Saint-Sébastien te La Rochette (Charente 16)

 Eglise Saint-Sébastien 

te La Rochette


Beschrijving.
De kerk die dateert uit het 3de kwart van de 12de eeuw, houdt een schip in samen met een rechte travee waarop de klokkentoren steunt en een halfronde apsis.
Het schip onder een gebroken tongewelf is in 3 traveeën verdeeld door 4 gordelbogen op colonnetten waarvan 2 aan de uiteinden.  In iedere travee is een venster doorbroken, aanvankelijk enkel aan de zuidelijke muur.




Een ongeveer halfronde boog met 2 cilinders op de uitstekende pijlers met zuilen, verdeelt de rechte travee die overwelfd is met een tongewelf.


  
De halfronde apsis met halfkoepel is van een gordelboog voorafgegaan bestaande uit 2 cilinders en 2 colonnetten.  De rechte travee wordt verlicht langs 2 vensters, de apsis aanvankelijk door een venster aan de zuidelijke zijde zoals bij het schip het geval was.  In de muur van de apsis bemerkt men een waterbekken en 2 bergplaatsen met bovenaan een rondboog.






Al de kapitelen stellen verschillende motieven in hoog reliëf voor met personages en vegetarische motieven zoals gezichten van personages tussen het gebladerte, een reus die 2 monsters (leeuwen ?) in bedwang houdt, gevangenneming van een vogel (eend of gans), acanthusbladeren, gezichten die verschijnen tussen de palmetten.













Aan de westelijke gevel opent het portaal met 3 gordelbogen ondersteund door zuilen met kapitelen.  Aan weerszijden van de ingangsboog openen zich 2 zijbogen met 2 gordelbogen ondersteund door colonnetten versierd met kapitelen.  Deze rondbogen zijn omgeven door een kordonlijst van gebladerte.  De rijkversierde kapitelen bezitten vegetarische motieven met oa mooie palmetten en acanthus.  Men bemerkt er eveneens leeuwen, gevleugelde reptielen, een personage vastzittend in de muil van een monster.  Op één kapiteel houden neergehurkte mannen, waarschijnlijk worstelaars, zich aan elkaar vast met de voorarmen en met hun hoofden tov elkaar aan de hoek van het kapiteellichaam.  De dekstukken bezitten vegetarische motieven met vette bladeren.  De verlengde dekstukken onderlijnen 2 versierde timpanen.  





















Het noordelijke timpaan stelt een ridder voor waarbij één van de poten van het rijdier, een neergehurkte man op grond verplettert.  Op het zuidelijke timpaan berijdt een man met baard en lange haren een soort wild dier welk zich tussen zijn poten meester maakt van een andere man met baard.




Een rij van modillons ondersteunt een gootklos in het midden onderbroken door de basis van een rondboogvenster.  De rest van het bovenste gedeelte is zonder versiering en beëindigd zich horizontaal boven de top van het dak van het schip.










Een mooie verzameling modillons is bewaard gebleven voornamelijk aan het schip.  Men bemerkt er een ton, een vogel, een engel, een dier met een schijnbaar mensenhoofd die zijn tong uitsteekt, het gezicht van een man met een snor, een personage met baard en gekleed in een lange toga, een hoofd getooid met een scheiding in het midden, 2 acrobaten in een obscene positie die hun billen laten zien, een hoofd schijnbaar beschermd door een helm en een kinstuk, enz....
















De klokkentoren is herdaan geweest en wordt in het westen door 2 openingen en 1 aan de andere zijden doorbroken en bezit een dak met 4 hellingen.





Bronnen.
-Jean George in "Les églises de France; Charente"; Librairie Letouzey et Ané; Paris 1933.
-Isabelle Oberson in "Lumiières romanes"; Editions 'Le Croît Vif"; Saintes 2011.

Bijlagen.