Zoeken in deze blog

woensdag 30 september 2020

Eglise Saint-Pierre te Les Pins (Charente 16)

 Eglise Saint-Pierre 

te Les Pins


Beschrijving.
De kerk opgericht in de 12de eeuw is heel erg herwerkt. 
Het schip zonder pilasters noch steunberen, was niet overwelfd. Het tongewelf dat hij nu overwelfd alsook de gewelven van de andere gedeelten, uitgezonderd de absidiool zijn in baksteen en dateren uit 1887.



Twee erg uitstekende pijlers met ingewerkte halfzuilen gaan de kruising van het transept vooraf waarvan enkel de noordelijke transeptarm bestaat met een cirkelvormige absidiool overwelfd met een halfkoepel. 




 
Het koor met vlak kooreinde opent zich onder een triomfboog met dubbele gording. Twee nauwe doorgangen waarbij de eerste leidt van het schip naar de kruisbeuk en de andere van het koor naar de absidiool.  Men bemerkt rondboogvensters, in de muur van de kruisbeuk, aan de zuidelijke zijde van de kruising, in de absidiool en 2 bij het kooreinde. De kapitelen zijn mooi afgerond en hebben vegetarische en slingermotieven. 









 
Bij de uitgang in het schip bevindt zich eveneens een mooi versierde doopvont.





De westelijke gevel wordt begrensd met 2 platte steunberen.  Hierin opent zich een portaal in rondboog met 3 gordelbogen ondersteund door colonnetten met versierde kapitelen.  Hierboven loop een kordonlijst waarvan het herdane beeldhouwwerk een puntgevel draagt doorbroken van een oculus bovenaan de kordonlijst. 







 
Twee kleine steunberen staan bij de aanvang van het schip, 2 aan de hoeken van de transeptarm, aan de absidiool en 1 ten zuiden van de triomfboog.  Het schip wordt doorbroken van kleine, versierde monoliete vensters.







  
Bovenaan de transeptarm en het kooreinde staat een puntgevel, enkel de absidiool heeft haar gootklos met modillons bewaard.  






De vierkante klokkentoren is heropgericht met een opening aan zijn 4 zijden en een piramidale spits.





Bijlagen.

Geen opmerkingen: