Zoeken in deze blog

maandag 15 april 2019

Alte kirche te Stockheim (Nordrhein-Westfalen)

Alte kirche 
te Stockheim

Geschiedenis en beschrijving.
Op basis van bodemvondsten kon worden vastgesteld dat te Stockheim reeds in de 9de eeuw een kleine houten kerk stond.  Deze werd rond het jaar 1 000 vervangen door een kerk van zandsteen en Romeinse reststenen.  De kerk was voorzien van een houten plafond en bezat een smaller, rechthoekig koor.






  
In de loop van de 12de eeuw werd de kerk uitgebreid met een zuidelijke zijbeuk en in de 13de eeuw verhoogd.  De kerk wordt voor het eerst in 1308 vermeld in de "Liber Valoris".  Op dat moment was Stockheim reeds een onafhankelijke parochie.


De grootste veranderingen vonden plaats in de periode van de late gotiek.   In 1523 werd het romaanse koor vervangen door een laatgotisch polygonaal koor en werd samen met het schip overkluisd met ribgewelven.  Bovendien ontving de kerk de 3 verdiepingen tellende klokkentoren en een sacristie.  Tussen 1752 en 1764 ontving het interieur een mooie inrichting in rococo.




Bij het begin van de 20ste eeuw werd de oude parochiekerk te klein en besloot men om een nieuwe kerk te bouwen, onmiddellijk naast de oude kerk ontworpen door architect Hubert Hermann van Aken.
Met de Tweede Wereldoorlog werd de oude kerk ernstig beschadigd.  Hierbij stortte de torenkoepel in alsook de gewelven.  De oude kerk werd gerenoveerd naar de plannen van Henrich Richartz, een architect van Düren.  Hij bewaarde de resterende muren en het schip werd opnieuw overwelfd met een houten plafond.  De klokkentoren verkreeg een eenvoudig dak.



Van 1961 tot 1963 kreeg de oude kerk een herbestemming als gemeentehuis en jeugdhuis.
De oude kerk is in de kern romaans bestaande uit 2 beuken met een gotisch, polygonaal, vijfzijdig koor.



Alle delen van het gebouw zijn vervaardigd in zandstenen en Romeinse reststenen.  Het interieur wordt overdekt met een dun, houten plafond, de aanzetten van de ingestorte kruisgewelven zijn nog steeds zichtbaar.  De ramen van het schip zijn romaans, deze van de klokkentoren en het koor is gotisch.




Bijlagen.

zondag 14 april 2019

Belfort te Aalst (Oost-Vlaanderen)

Belfort 
te Aalst












Bijlagen.

Sankt George te Frauenberg (Nordrhein-Westfalen)

Sankt George 
te Frauenberg

Geschiedenis en beschrijving.
In 1067 werd de kerk van Frauenberg door de Keulse aartsbisschop, Anno II, overgedragen aan het klooster Sankt Georg te Keulen en onderhield deze haar patrimonium.  De kerk was aanvankelijk een bedevaartkerk aan Maria toegewijd zoals nog blijkt uit de oorspronkelijke plaatsnaam "Heilige Frau Maria auf dem Berche".
De oudste delen van de kerk zoals het schip en de 4 onderste verdiepingen van de klokkentoren dateren uit de 10de eeuw.  Rond 1100 werd een zuidelijke zijbeuk met een halfronde apsis toegevoegd.  Rond 1200 volgde dan de aanbouw van de noordelijke zijbeuk.  








 In de jaren 1220/1230 werd het koor van de middenbeuk met zijn kruisribbengewelf aangebouwd en de toren werd verhoogd met een klokkenverdieping.  Aan het einde van de 14de eeuw en in de loop van de 15de eeuw werd de romaanse noordelijke zijbeuk door een bredere en hogere hooggotische zijbeuk en een polygonaal koor vervangen.  Deze doet nu dienst als hoofdbeuk.




Tijdens de Tweede Wereldoorlog leed de kerk ernstige schade.  Van 1951 tot 1955 volgde een restauratie waarbij de laatgotische muur en gewelfbeschilderingen werden blootgelegd.
De kerk is opgericht in een metselverband van breuksteen, nu moeilijk zichtbaar omwille van de overschildering.  De ongewone, asymmetrisch vorm wordt door een deel van haar bouwgeschiedenis verklaart.  Van de 3 beuken vormt de zuidelijke de kleinste.  De zuidelijke en middelste beuk worden in het oosten begrensd door een halfronde apsis.  De noordelijke is in hooggotiek opgetrokken en wordt in het oosten beëindigd met een polygonale apsis.  In het westen sluit de klokkentoren van 5  verdiepingen aan bij de middelste beuk.





De kerk bewaart eveneens een doopvont van de 12de eeuw, en is uitgevoerd in blauwe hardsteen uit Namen.  Deze is versierd met hoekmaskers en in een reliëf van monsters.




Bijlagen.

Sankt Stefanus te Flamersheim (Nordrhein-Westfalen)

Sankt Stefanus 
te Flamersheim

Geschiedenis en beschrijving.
In 1059 bevestigt paus Nicolaas II de bezittingen te Flamersheim, aan het klooster Sankt Maria ad Gradus, geschonken door aartsbisschop Anno II.  Tot de 15de eeuw bezat het klooster, het collatierecht over de kerk van Flamersheim.  Sinds 1676 zijn de hertogen van Jülich in het bezit van het collatierecht.
De romaanse basiliek van 3 beuken van 5 traveeën werd opgericht in de eeuwwisseling van de 11de, 12de eeuw.  Deze kerk werd overdekt met een vlak plafond.  De westertoren in romaanse stijl werd opgericht in de gotische periode of na de brand in 1666 en toegevoegd aan de middenbeuk.





De piramidetoren en de ramen van de zijbeuken dateren uit de periode van de uitgebreide restauratie uit het begin van de 20ste eeuw.  De neoromaanse oostelijke gedeelten opgericht in 1887 en 1888 werden in 1977 vervangen door een grote, moderne uitbreiding.



Bijlagen.