Zoeken in deze blog

vrijdag 3 maart 2023

Eglise Saint-Sulpice te Hannaches (Oise 60)

Eglise Saint-Sulpice 
te Hannaches


Beschrijving.
De hoge achthoekige torenspits in hout en leisteen van de Saint-Sulpice vormt met de peperbusdaken van de 4 torens van het nabijgelegen kasteel een onafscheidelijk en bijzonder pittoresk geheel. Gebouwd in baksteen, werd het kasteel herbouwd in de 2de helft van de 15de eeuw en het begin van de volgende eeuw. De kerk is een samengesteld gebouw dat voornamelijk dateert uit de 11de, 12de en 14de eeuw.  
Het kerkgebouw uit de 11de eeuw behield het huidige schip en een nauwer koor met vlak kooreinde waarvan het centrale gedeelte van het huidige koor nog een restant is. Het schip is gebouwd in breuksteen waarvan enkele aanzetten zijn samengesteld in opus spicatum. De hoeken zijn voorzien van tegels en kopstenen en men ziet eveneens in het noorden de aanwezigheid van 2 dichtgestopte, kleine rondboogvensters. De steunberen zijn later toegevoegd en de huidige vensters dateren uit de 18de en 19de eeuw.
Het is iets later dat een klokkentoren opgericht werd in het zuiden, in de hoek gevormd door het schip en het koor. Beroofd van zijn bovenste verdieping, heeft men in de 16de eeuw de huidige spits aangebracht. Het betreft een hoge toren waarbij het metselwerk vergelijkbaar is aan dit van het schip. Men noteert de aanwezigheid van originele bulstergaten waarop men de steigers kon aanbrengen en men gelaten heeft voor eventuele herstellingen.
In de 14de eeuw vormen 2 kapellen aan weerszijden van het vroegere koor een breed vlak kooreinde waarvan de 3 puntgevels overeenkomen met de onafhankelijke daken. Gevormd door 2 lancetbogen ingesneden door een horizontale stijl, zijn de 2 oostelijke vensters kenmerkend voor de Normandische en Engelse architecturale woordenlijst uit deze periode en men aantreft in de regio zoals te Hodenc-en-Bray en te Senantes. Ongetwijfeld als eerste gebouwd heeft de zuidelijke kapel zijn oorspronkelijk raamwerk behouden waarvan het type terug te vinden is in het schip.












Bijlagen.

Eglise Saint-Martin te Vrocourt (Oise 60)

Eglise Saint-Martin
te Vrocourt


Beschrijving.
De kerk Saint-Martin, gedomineerd door de slanke torenspits en de leistenen klokkentoren, is een goed voorbeeld van deze kleine landelijke kerken die vanaf de 11de eeuw in groten getale werden gebouwd. 
Het plan hield een éénbeukig schip in gevolgd van een nauwer koor, meestal beëindigd door een plat kooreinde. Dit is het geval voor Saint-Martin waarvan de originele verhoudingen goed bewaard zijn in het noorden. Het metselverband in breuksteen is samengesteld in opus spicatum en bezat oorspronkelijk geen vensters aan deze zijde.
Op een onbepaalde datum tussen de 13de en de 15de eeuw is het koor uitgelijnd met het schip aan de zuidelijke zijde. De vensters behoren toe aan verschillende perioden. De boog die de verbinding verzekert tussen het schip en het koor zou in de 17de eeuw herdaan zijn waarschijnlijk in verband met de oprichting van de klokkentoren, afwisselend in sluitstenen van baksteen en natuursteen.











Bijlagen.

donderdag 2 maart 2023

Eglise Saint-Vaast te Haucourt (Oise 60)

Eglise Saint-Vaast 
te Haucourt








Bijlagen.

Eglise Saint-Martin te Bonnières (Oise 60)

Eglise Saint-Martin 
te Bonnières











Bijlagen.

Eglise Saint-Martin te Herchies (Oise 60)

Eglise Saint-Martin 
te Herchies











Bijlagen.