Zoeken in deze blog

donderdag 30 mei 2019

Kirche Sankt Viktor te Oberbreisig; Bad Breisig (Rheinland-Pfalz)

Kirche Sankt Viktor 
te Oberbreisig; Bad Breisig


Geschiedenis en beschrijving.
Vanaf het jaar 1041 vindt men een eerste schriftelijke vermelding terug van een parochiekerk te Breisig, "Ecclesia in Brisiaco".  Het recht van patronage werd beheerd door het klooster Sankt Florin van Koblenz.  In een verslag van 26 juli 1311 bepaalt de aartsbisschop van Keulen, Hendrich II von Virneburg dat het patronagerecht samen wordt beheerd door Sankt Florin van Koblenz en het klooster Essen. 
De Keulse "Liber Valoris" uit de 13de eeuw vermeld dat de kerk behoort tot de Argaudekenij.  Volgens een vermelding van het aartsbisdom Keulen in het 1668 zou de kerk van Breysich, 3 altaren bezitten, behoorde tot de parochie ook de kapel van Sankt Nicolaas en Sebastian alsook een kerk van de Orde van Malta.
De deelparochie van Niederbreisig had in de jaren 1718-1725, een nieuwe kerk Sankt Maria gebouwd.  In 1786 werd de Niederbreisig een onafhankelijke parochie.
De huidige kerk werd gebouwd in het midden van de 13de eeuw op het basicale plan van 3 beuken.  De onderbouw van de westertoren bevat waarschijnlijk restanten van de vroegere kerk.  Tijdens de Reformatie van 1557 en 1587 werden de muurfresco's overschilderd.  In 1849 werden deze opnieuw ontdekt en in 1909 en 1914 door de Keulse schilder Anton Bardenhewer vrijgemaakt.  In 1990 werden deze tenslotte gerestaureerd.




De westertoren is gebouwd op een transversaal, rechthoekig plan.  Deze bezit dezelfde breedte als het schip en wordt overdekt met een zadeldak. 







De toren en het schip worden versierd met lisenen en blinde boogreeksen.  In 1963 werd het oorspronkelijke kleurenschema in ere hersteld. 






Bijlagen.

maandag 27 mei 2019

Sankt Germanuskirche te Niederzissen (Rheinland-Pfalz)

Sankt Germanuskirche 
te Niederzissen

Geschiedenis.
De katholieke parochiekerk Sankt Germanus te Niederzissen bezit een monumentaal kerkgebouw in de kreis Ahrweiler.
De oorspronkelijke kerk werd gebouwd in het midden van de 12de eeuw waarvan de onderste geledingen van de toren  bewaard zijn gebleven.  Een nieuw gebouw werd opgetrokken na 1225.



Het kerkgebouw is een basicale kerk van 3 beuken met 5 traveeën en overwelfd.  Het koor in polygonale vorm bezit een aansluiting van 5 zijden.  De toren is enigszins terugvallend per verdieping.







Van 1966 tot 1968 werd het gebouw uitgebreid met een zevenhoekige aanbouw.

Bijlagen.

zondag 26 mei 2019

Sankt Aldegundiskirche te Büttgen (Nordrhein-Westfalen)

Sankt Aldegundiskirche 
te Büttgen

Geschiedenis en beschrijving.
Reeds in de 9de eeuw bevond er zich op deze plaats een kerkgebouw volgens een beschrijving in de Vita van Sankt Ludgerus van Munster en een altaartafel van deze periode bevestigd.  Sedert de 11de eeuw bevond er zich een hallenkerk van 11 op 7 meter, uitgebreid met een rechthoekig koor.  De huidige romaanse kerk is waarschijnlijk gebouwd op de resterende muren van 1166.  Op het einde van de 12de eeuw werden de zijbeuken toegevoegd.





Tussen 1125 en 250 werd de toren met zijn 4 verdiepingen gebouwd.  Op de 1ste verdieping bevindt zich de Michaelskapel, hierboven een voorraadkamer en bovenaan de klokkenruimte.  Waarschijnlijk diende deze toren eveneens als een toevluchtsoord, in het gevaarlijke tijden waarnaar de schietgaten nog verwijzen.  In 1439 werd het romaanse koor vervangen door een gotisch en het dak van het schip in een gotisch schuin dak werd gewijzigd.





Met de restauratie van de jaren 1970-1983 werd het dak opnieuw op een schuinte van 45° teruggebracht, kregen de pijlers nieuwe funderingen en ontving het koorvenster zijn oorspronkelijke omvang.  
De kerk kon de Tweede Wereldoorlog zonder veel schade doorstaan, alleen de klokkentoren waar een Duitse observatiepost was ingericht, kreeg  een 8-tal beschietingen te verduren van de Amerikaanse troepen op 01 maart 1945.  Deze werden reeds in juli 1945 hersteld.

Bijlagen.

Sankt Philippus und Jakobuskirche in Kempenich (Rheinland-Pfalz)

Sankt Philippus und Jakobuskirche 
in Kempenich





Bijlagen.