Zoeken in deze blog

woensdag 5 mei 2021

Sint-Jacobskerk te Gent (Oost-Vlaanderen)

Sint-Jacobskerk 
te Gent


Beschrijving.
De Sint-Jacobskerk is in hoofdzaak een Gotische kerk maar belangrijke delen klimmen nog op tot de 12de eeuw. 
Het volumespel van de driebeukige kerk met een achtzijdige vieringtoren getuigt duidelijk een noordfranse invloed.  Talrijke latere verbouwingen en vooral de ingrijpende en omvangrijke restauratiecampagne tussen 1870 en 1906 onder leiding van architect A. Van Assche, zorgden voor een verwarrende vermenging van de nog authentieke delen met neoromaanse en neogotische verbouwingen en aanpassingen.  In een al te ijverige betrachting naar stijleenheid liet deze architect de 17de en 18de eeuwse delen wegrestaureren.  Zo werd de klokgevel tussen de geveltorens vervangen door een neoromaanse puntgevel en moest een barokportaal plaats ruimen voor een volgens hem beter passende ingang.  Alleen de algemene vormgeving van beide monumentale westertorens en de onderste geleding van de vieringtoren gaan terug tot de oorspronkelijke toestand.  Het parament is bijna volledig vernieuwd zodat het huidige uitzicht kan worden beschouwd als een 19de eeuwse creatie.






















Bronnen.
- R. Lemaire in De Romaanse bouwkunst in de Nederlanden; verhandelingen van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten in België, Klasse der Kunsten n° 6, Brussel 1952.
- Barral i Altet X in Belgique Romane et Grand Duché de Luxembourg; Editions Zodiaque "La Nuit des Temps" n° 71, Abbaye la Pierre-qui-Vire 1989.
- Jacqueline Leclercq-Marx in L'Art Roman en Belgique; Editions J-M. Collet 1997.
- Jean-Pierre Esther en Geert Bekaert in België Romaans, uitgeverij Hadewijch Antwerpen - Baarn.
- André Courtens en Jean Roubier in Romaanse kunst in België; uitgeverij Vokaer Brussel 1971.

Bijlagen.

Monument slachtoffers Boerenkrijg te Gent (Oost-Vlaanderen)

 Monument slachtoffers Boerenkrijg 

te Gent




Bijlagen.

Woonhuis Steendam te Gent (Oost-Vlaanderen)

 Woonhuis Steendam 

te Gent






Bijlagen.