Zoeken in deze blog

zondag 17 december 2023

Eglise Saint-Laurent te Sagonne (Cher 18)

Eglise Saint-Laurent 
te Sagonne








Bijlagen.

Eglise Saint-Germain te Blet (Cher 18)

Eglise Saint-Germain 
te Blet












Bijlagen.

Eglise Saint-Martin te Lurcy-Lévis (Allier 03)

 Eglise Saint-Martin 

te Lurcy-Lévis


Beschrijving.
De originaliteit van de kerk bevestigt zich in het klaverbladvormig plan die de 3 apsissen vormen van het koor, overwelfd met een halfkoepel en ouder dan de rest van de kerk. Het schip dat zich opent het uitstekend transept en beide dateren uit de 2de helft van de 12de eeuw, zijn achteraf vergroot geweest door de verwijdering van de boogreeksen die deze van zijbeuken scheidden.




























Het portaal opent zich in een rondboog in een uitbouw geflankeerd aan de hoeken met achter elkaar opgestelde colonnetten met hierboven een gootklos versierd met dieren en mensenmaskers. Rijen met diamantpunten omringen de archivolt en de boog van het portaal.









Aan de binnenzijde vallen de grote gebroken bogen terug op de zuilen met heel ruwe kapitelen die versierd zijn met platte bladeren, gevlochten touwwerk, tov elkaar gestelde dieren, oppervlakkig versierde mensenhoofden, kleine personages met dieren of gevogelte.  De absidiolen omsluiten kapitelen van dezelfde makelij.



















Bron.
- Jean Dupont in "Nivernais-Bourbonnais roman"; Editions Zodiaque, 'la Nuit des Temps 45; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vîre 1976.


Bijlagen.