Zoeken in deze blog

zaterdag 8 januari 2022

Eglise Sainte-Eulalie te Sainte-Eulalie d'Ans (Dordogne 24)

 Eglise Sainte-Eulalie 

te Sainte-Eulalie d'Ans






Bijlagen.

Eglise Saint-Pierre-aux-Liens te Chatain (Vienne 86)

 Eglise Saint-Pierre-aux-Liens 

te Chatain


Beschrijving.
De kerk bezit een wijdverbreide plattegrond met een éénbeukig schip, een transept met op de kruising een klokkentoren en een halfronde apsis.  De steunberen van de apsis dateren van een voorgaand gebouw, de andere dateren vermoedelijk uit de 15de eeuw.



De westgevel omvat 3 verdiepingen.  Op de benedenverdieping bevindt zich het portaal tussen 2 rondbogen.  Van de ongeveer 40 kerken van dit type in de Poitou, bezitten er ongeveer een 12-tal zijbeuken. Chatain is één van de kerken waar de zijbogen van de westelijke gevel zich niet verlengen in een zijbeuk.


De 3 booglijsten van het portaal zijn versierd met rozetten, palmetten en de colonnetten schijnen zich te verzinken in de muur waarna zij onderaan opnieuw verschijnen.  Het geheel wordt omgeven door een fries van diamantpunten.




Bovenaan het portaal wordt de kroonlijst gedragen door gebeeldhouwde modillons.  Een romaans rondboogvenster met hierboven een paarsgewijs venster bezetten de top van deze puntgevel.
De bevloering van het plein werd in de jaren '90 vernieuwd.  Van hieraf daalt men een trap af om het niveau van het schip te bereiken.


Het schip omvat 4 traveeën.  De zuidelijke muur met het gewelf stortten in 1735 echter in.  Na meer dan 20 jaar werd het stenen gewelf herbouwd met een tongewelf en gordelbogen.  Iedere transeptarm bezit een absidiool.  Het vierkant van het transept draagt de achthoekige klokkentoren die men eveneens kan bemerken in de Limousin en de Marche. 
Het koor is overwelfd met een halfkoepel die verlicht wordt door 3 rondboogvensters.




Bron.

Bijlagen.