Zoeken in deze blog

maandag 20 april 2020

Kirche Sankt-Johannes-Baptist te Nideggen (Nordrhein-Westfalen)

Kirche Sankt-Johannes-Baptist 
te Nideggen

Geschiedenis.
De harmonieuze romaanse kerk Sankt-Johannes-Beptist is net zoals de stad Nideggen, gebouwd van rode zandsteen.  De kerk werd aan het einde van de 12de eeuw gebouwd op het voorplein van het fort.  De kerkconstructie onderging tot de 20ste eeuw heel wat beschadigingen. In 1648 werd de kerktoren aanzienlijk vernield door een blikseminslag.  De tijdelijk heropbouw vond plaats in 1657.  Een aardbeving in de 18de eeuw en de Tweede Wereldoorlog trof het gebouw opnieuw met heel wat schade.  
In 1957 werd het gebouw hersteld zodat de romaanse kerk nog steeds te zien is in haar oorspronkelijke romaanse structuur.






Beschrijving.
Het kerkgebouw Sankt-Johannes-Baptist te Nideggen is één van belangrijkse romaanse kerken in de Eifel.  De harmonieuze structuur aan de buitenzijde is spaarzaam gestructureerd, enkel aan het koor is een decoratieve gebogen fries met symbolische mens- en dierenhoofden.







Het brede interieur van de driebeukige basiliek met een vlak dak in het middenschip biedt uitzicht op de kleurrijke fresco's in het koor die als enige de vele vernielingen hebben overleefd.  Ze zijn stilistisch toe te schrijven aan de overgang van de romaanse naar de gotische schilderkunst en bezitten een expressieve kracht.










De starre, eenvoudige voorstelling van de romaanse beeldtaal is hier bijna overwonnen.  De zijbeuken met hun graatgewelf en gordelbogen, in schip de rondbogen met hierboven de driedelige galerijopeningen, de halve zuilen met grote, versierde kapitelen, de dubbele zuilen naar het centrale gedeelte, zijn allen van een uitzonderlijke kwaliteit. 
















Bijlagen.

zondag 19 april 2020

Oude kerktoren te Cadier en Keer (Limburg)

Oude kerktoren 
te Cadier en Keer

Beschrijving.
Een gedeelte van de oude kerk uit de 13de eeuw.  In het begin moet dit een klein romaans kerkje geweest zijn, voornamelijk opgetrokken uit hout en mergel.  In de loop der eeuwen was het gebouw met de toren meerdere keren uitgebreid.  Vooral rond 1835 had een grote verbouwing plaatsgevonden.  De toren en het voorste gedeelte van de kerk waren nog middeleeuws en stonden op de Monumentenlijst.  Er was dus geen sprak van dat de kerk zomaar kon afgebroken worden.  Vooral Monumentenzorg was erg gekant tegen de afbraak.  







Architect Jean-Henri-Antoine Huysmans kreeg toch de opdracht in 1953 om plannen te maken.  Verschillende ontwerpen werden de volgende jaren voorgelegd.  Men wilde de nieuwe kerk tegen de bestaande oude middeleeuwse kerk aan bouwen.  Het oude gedeelte kon dan als doopkapel ingericht worden.
Na veel getouwtrek kwamen kerkbestuur en Monumentenzorg overeen dat enkel de kerktoren de status van monument bleef behouden.  Voorwaarde was dat de nieuwe kerk naar achteren geplaatst moest worden zodat de toren evenwijdig met de voorzijde van de kerk liep.  Dit laatste bleek door het hoogteverschil daar de oude kerk op een soort van terp was gebouwd, en de enorme fundamenten die daarvoor nodig waren, te duur.  Uiteindelijk in 1957 gaf het kerkbestuur opdracht tot afbraak van de kerk.

Bijlagen.