Zoeken in deze blog

maandag 14 november 2022

Eglise Saint-Symphorien te Petit Auxey; Auxey-Duresses (Côte-d'Or 21)

 Eglise Saint-Symphorien 

te Petit Auxey; Auxey-Duresses















Bijlagen.
-https://photos.google.com/album/AF1QipMT2J3tqKdTQhM0pEJM6Kyx-OcKsAeipuW76gev

Ancien léproseri te Meursault (Côte-d'Or 21)

 Ancien léproseri 

te Meursault























Bijlagen.

Eglise Saint-Symphorien te Sanvignes-les-Mines (Saône-et-Loire 71)

 Eglise Saint-Symphorien 

te Sanvignes-les-Mines


Geschiedenis.
Sanvignes-les-Mines, een vroegere hertogelijke kasselrij in de Charolais, gelegen tussen Montceau-les-Mines en Perrecy-les-Forges, bewaart nog een mooie romaanse kerk.
Zij was de voormalige kapel van een machtig versterkt kasteel dat opgericht werd in de 10de eeuw, afhing van Brancion en thans verdwenen is. 
De kerk van Sanvignes is voor de eerste keer vermeld in de 12de eeuw.  Zij is geplaatst onder het patronaat van Saint-Symphorien, een martelaar uit het einde van de 2de eeuw.  Aanvankelijk was zij toegewijd aan Sainte-Hélène.  Zij behoort tot de collatie van het kapittel van kanunniken van de kathedraal van Autun die het recht bezat om in de parochie de priester te benoemen.  Tussen 1150 en 1170 werd de kerk geschonken aan de kanunniken van Autun door de bisschop, Henri de Bourgogne op hetzelfde moment als de kerken van Génelard, Lugny en Mont (in de omgeving van Bourbon-Lancy).
De kerk kerk dateert uit de 12de eeuw, in de laatste periode van de romaanse kunst.  Sterk vervallen had zij de noodzaak tot restauratie en belangrijke werken werden uitgevoerd in 1788 en vervolgens rond de jaren 1900.  Enkel de klokkentoren is geklasseerd als "Monument Historique". 

Beschrijving.
De kerk werd in verschillende fasen opgericht met de oudste romaanse delen zijn het transept en de apsis.  Zij bezit een éénbeukig schip gevolgd door een koortravee die de klokkentoren draagt, en een halfronde apsis. 


Het éénbeukige schip met 5 traveeën heeft zijn romaanse muren bewaard maar is aan de binnenzijde volledig herwerkt.  Een plafond met cassettes biedt het schip een aspect van de Renaissancestijl.  De aanwezigheid van gegroefde pilasters bootst de versiering van de pilasters in de kathedraal van Autun na.  Het gewelf van de kruising en het transept betreft een tongewelf en deze van de kruisbeuken een gebroken tongewelf.  De apsis bezit 7 rondbogen ingeschreven in een boogreeks op colonnetten met kapitelen.
De kerk van Sanvignes is gebouwd in roze zandsteen, een steen die ter plaatse gewonnen wordt.  Deze roze zandsteen wordt gewonnen aan de funderingen van het gebouw en in de lengte van de weg die de kerk verlengt.  Dit type rots, is moeilijk te bewerken maar niettegenstaande dit, kende deze een sterke ontwikkeling bij de beeldhouwkunst. Als men de kapitelen van de apsis en de klokkentoren bemerkt, vertonen deze een vorm van waterplanten met knoppen wat een late periode aanduidt in de ontwikkeling van de romaanse kunst in het zuiden van de Bourgogne. 




Aldus is de kerk van Sanvignes ingeschreven als een kerk die de overgangsperiode kenmerkt tussen de romaanse kunst maar met de tijd zal verdwijnen voor de nieuwe vormen van de gotische kunst die zich in overvloed zal verspreiden in gans West-Europa. 
De centrale romaanse klokkentoren met 2 verdiepingen bezit paarsgewijze bogen met dubbele colonnetten en kapitelen.





Het portaal van de westelijke gevel bewaart nog zijn kapitelen met gebladerte en knoppen aan de uiteinden, en 2 kraagstenen met gebeeldhouwde gezichten. 







Bijlagen.