Zoeken in deze blog

woensdag 28 juli 2021

Kirche Sankt-Laurentius te Grefrath (Nordrhein-Westfalen)

 Kirche Sankt-Laurentius 

te Grefrath







Bijlagen.

Klosterkirche Sankt-Maria und Sankt-Barbara te Neuwerk; Mönchengladbach (Nordrhein-Westfalen)

 Klosterkirche Sankt-Maria und Sankt-Barbara 

te Neuwerk; Mönchengladbach


Beschrijving.
Kerk van het voormalige benedictijnenklooster, tegenwoordig de Salvatoriaanse Zusters.
Een oostelijke, driebeukige, ribgewelfde pijlerbasiliek met koortravee onder een stergewelf en halfronde apsis. Boven het van ribben voorziene middenschip rust een zadeldak. 
Een 2 verdiepingen tellende westergalerij  met hoektoren. Kerk is opgericht in tufsteen, met muurconstructies van kroonlijsten, pilasterstroken, boogfriezen op kraagstenen, rondboog en moderne klaverbladramen.






De eerste kerk (1130/1135)  is een basilica met vier traveeën, een plat dak en een ingetrokken kruisgewelfd koor en met vrijstaande apsis. Overblijfselen van gebouw zijn bewaard gebleven in de buitenmuur van de noordbeuk en de noordmuur van het koor.
Omstreeks 1160 werd een nieuw driebeukig gebouw opgericht, bestaande uit een driebeukig schip met koorgedeelte en apsis, waarbij de zuidelijke zijbeuk en de zuidelijke hoge muur werden opgericht. De midden- en zijbeuken hebben een vlakke overwelving, het koor heeft een kruisgewelf. De middenbeuk van het voorgaande gebouw doet nu dienst als noordelijke zijbeuk nadat het door een verhoogde beuk is gewijzigd. Met uitzondering van twee doorgangen blijft het gescheiden van de nieuwe middenbeuk.









Omstreeks 1175 werd in het westen een galerij van twee verdiepingen met zijtorens gebouwd. De kruisgewelven worden ondersteund door vier pijlers en dient als een gesloten kapittelzaal, de bovenverdieping als een driebeukige traphal komt uit op het middenschip. De twee verdiepingen tellende torens met een vierkante plattegrond hebben ruitvormige daken.




Aan het einde van de 13e eeuw werd de noordelijke zijbeuk overwelfd, de noordelijke toren werd rond 1400 afgebroken en tussen 1475 en 1491 kregen het schip en de galerij kruisribgewelven. 





Verdere structurele ingrepen volgen vanwege oorlogs- en ouderdomsschade. Vanaf 1870 heeft Julius Busch het gebouw opnieuw geromantiseerd.  De zuidelijke zijbeuk werd verlengd tot aan de apsis en de resterende toren werd met één verdieping verhoogd. 
Vanaf 1967 werd de vloer van de kerk verlaagd en kreeg de kerk haar romaanse karakter terug. De westelijke galerij krijgt een nieuw vlak plafond boven de begane grond, die nu open is naar het middenschip. 
In 1991/94 volgde een uitgebreide gevelrenovatie, in 2004/05 een gedeeltelijke renovatie van het interieur.

Bijlagen.

zondag 25 juli 2021

Kirche Sankt-Johann-Baptist te Kendenich (Nordrhein-Westfalen)

 Kirche Sankt-Johann-Baptist 

te Kendenich







Bijlagen.

Kirche Sankt-Helena te Rheindahlen (Nordrhein-Westfalen)

 Kirche Sankt-Helena 

te Rheindahlen








Bijlagen.