Zoeken in deze blog

donderdag 12 maart 2020

Hervormde Kerk te Ressen (Gelderland)

Hervormde Kerk 
te Ressen

Beschrijving.
De kerk bezit een prachtige romaanse klokkentoren van de 12de eeuw die versierd is met een lisenen en friezen van rondbogen. Op de 1ste van zijn 2 verdiepingen is deze op 3 van zijn zijden versierd met 2 boven elkaar gesteld uitsparingen. De 2de heeft er op elke zichtbare verdieping. Men bemerkt dat sommige lijsten versierd zijn met bolversiering.







Het koepelgewelf van de onderste verdieping van de toren dateert van de restauratie alsook het bovenste gedeelte van het gebouw dat herdaan is in baksteen.  Deze restauratie was het gevolg van de vernielingen opgelopen tijdens de Tweede Wereldoorlog.  Hierbij was het koor ingestort en waren de stergewelven van de 15de eeuw vernield. De huidige gewelven dateren van de periode 1948-1949.  
Deze te radicale restauratie heeft de romaanse muur van het schip in vulkanische tufsteen niet gespaard en de versierde bandlijst van kleine in elkaar kruisende bogen dateren van de 20ste eeuw.  








Wat betreft de datum van oprichting zou het schip ouder moeten zijn dan de klokkentoren.

Bron.
- Ada van Deijk in Pays-Bas romans; Editions Zodiaque, "la Nuit des Temps 81"; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1984. 

Bijlagen.

Kirche Sankt-Ursula te Lipp; Bedburg (Nordrhein-Westfalen)

Kirche Sankt-Ursula 
te Lipp; Bedburg

Beschrijving.
Het betreft een zaalkerkje uit de 11de eeuw die in de 12de eeuw werd uitgebreid tot een pijlerbasiliek.  De toren werd aan de westelijke travee van de zuidelijke zijbeuk aangebouwd en in 1220 werd het koor met zijn halfronde apsis toegevoegd.  De zuidelijke zijbeuk werd in 1503 werd verhoogd tot deze van het middenschip.  Op hetzelfde moment werd de toren in baksteen verhoogd boven de romaanse sokkel in tufsteen.  In 1910 werd de noordelijke zijbeuk afgebroken en opnieuw opgetrokken in neoromaanse stijl. Een sacristie werd hieraan toegevoegd. Tussen 1956 en 1960 werd het gebouw ingrijpend gerenoveerd. In 1986 werd het metselwerk aan de buitenzijde gerenoveerd en het interieur beschilderd.



Aan de westelijke gevelwand is het metselwerk uit de 11de eeuw in breuksteen met Romeinse baksteen bewaard gebleven.  Een vierlobbig raam uit de 12de eeuw is in cirkelvorm in tufsteen uitgewerkt. Het is gelijktijdig met de bovenverdieping aan de noordzijde aangebracht waar men nu een overzicht ziet van rondboogvensters met lisenen en friezen in rondboog.  De ondermuur van de klokkentoren is op dezelfde manier ontworpen.  Bij het laatromaanse koor is de halfronde apsis voorzien in een samenstelling van uitsparingen met lombaridsche boogfriezen. 








Bijlagen.