Zoeken in deze blog

zondag 21 maart 2021

Sint-Pieterskapel te Lier (Antwerpen)

 Sint-Pieterskapel 

te Lier


Beschrijving.
De kapel, toegewijd aan de Heilige Petrus, is vermoedelijk het oudste gebouw van de stad Lier.  Deze is kort na 1200 opgetrokken op de plaats, volgens de overlevering, van een houten gebedshuis opgericht door Lierse heilige Sint-Gummarus, overleden rond 741.
Op het einde van de 15de eeuw wordt het schip en de zijbeuken afgebroken zodat enkel het transept en het koorgedeelte bewaard bleef.  Later kende de kapel nog verschillende wijzigingen en herstellingen, zoals bij de oorlogsschade van 1914, na de beschieting van Lier.
Heel merkwaardig is de apsis met haar indeling in 4 verschillende segmenten met aan de buitenzijde geaccentueerd door de 3 schoorpijlers. 
Het interieurs is sober witgekalkt met een houten zoldering waarop geschilderde medaillons van heiligen zijn voorgesteld.  Achter het altaar zou zich het graf bevinden van de heilige Gummarus.





















Bijlagen.

Sint-Martinuskerk te Kontich (Antwerpen)

Sint-Martinuskerk 
te Kontich

Beschrijving.
De zware toren bij de Sint-Martinuskerk van Kontich verhaalt het Romaanse verleden in de provincie Antwerpen.  De huidige staat van de kerk is het resultaat van reconstructies, vergrotingen en herstellingen gerealiseerd tussen de 15de en de 19de eeuw.



De toren in witte steen bezit 3 verdiepingen die zichtbaar gescheiden worden door horizontale gootklossen.  Het gelijkvloers wordt doorbroken met een brede rondboog in uitstek.  De 1ste verdieping is naakt maar de 2de verdieping is versierd met kleine boogreeksen en lisenen, en wordt doorbroken met schietgaten.  De bovenste verdieping die recenter van datum is, laat moderne herwerkingen verschijnen met drievoudige boogreeksen waarbij de 2 aan de zijkanten naakt zijn en de centrale boog is doorbroken met een dubbele paarsgewijze boog.  Dit type van toren behoort tot een type dat geïsoleerd staat aan zijn 3 zijden en zich over het algemeen in de as bevindt voor de hoofdbeuk van het gebouw.








Bronnen.
- Xavier Barral i Altet in Belgique romane; Editions Zodiaque in "la Nuit des Temps 71"; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1979.
- Jean-Pierre Esther en Geert Bekaert in België Romaans; Uitgeverij Hadewijch; Antwerpen-Baarn 1992.
- André Courtens en Jean Roubier in Romaanse kunst in België; Uitgeverij Vokaer; Brussel 1971.
- Jacqueline Leclerc-Marx in l'Art roman en Belgique; Editions J-M Collet 1997.

Bijlagen.