Zoeken in deze blog

donderdag 31 maart 2022

Eglise Saint-Hilaire te La Ferrière-Airoux (Vienne 86)

 Eglise Saint-Hilaire 

te La Ferrière-Airoux


Beschrijving.
De kerk met een langgerekte plattegrond bestaat van west naar oost uit een klokkentoren bovenaan de gevel, een driebeukig schip, een koor met een rechte travee en een driezijdige apsis.  De rechte travee is geflankeerd van 2 kapellen. 
De kerk is opgericht in breuksteen van kalksteen, overdekt met een bepleistering behalve het kooreinde, en de 1ste verdieping van de gevel in middelgroot metselverband van kalksteen. 
De huidige puntgevel van de kerk is verdeeld in 2 verdiepingen door een kroonlijst van gebeeldhouwde modillons en werd ingrijpend gewijzigd met de reconstructiecampagne uit de 19de eeuw. 
De reconstructiecampagne integreerde het onderste deel van de oude gevel met het romaanse portaal en de kroonlijst. De 1ste verdieping wordt begrensd door 2 smalle, platte steunberen die rusten op een uitstekende basis. Het portaal is samengesteld met een licht gebroken booglijst met 3 cilinders en een archivolt versierd met diamantpunten. De booglijst valt terug op een steunmuur met een tweevoudige insprong. Het binnenste gedeelte van het portaal is hernomen geweest op het einde van de 19de eeuw.  De kapitelen van de 2 colonnetten dragen een gediversifieerde gebeeldhouwde decoratie met planten, menselijke en fabelachtige voorstellingen. 






De kroonlijst die de 2 verdiepingen van elkaar scheidt, is eveneens romaans. Deze wordt gedragen door 13 gebeeldhouwde modillons. De dierlijke voorstellingen domineren het grootste gedeelte.  Zij worden vervolledigd door 2 menselijke hoofden en een modillon met voluten. De dierlijke motieven omvatten een hond, een varken, een paard, een os in verbinding met verstrengelde slangen, een omgedraaide leeuw, een dier met een getande snavel.  Deze verscheidenheid aan dierlijke motieven vindt men in de ganse regio terug zoals te Civray, Romagne, Brion, Vaux en Brux. 






Het bovenste gedeelte van de gevel maakt deel uit van de reconstructie uit het einde van de 19de eeuw zoals de rest van het gebouw. 

Bron.
- Boutoud Alcide en Dujardin Véronique in Région Poitou-Charentes, Inventaire du patrimoine culture.

Bijlagen.