Zoeken in deze blog

zaterdag 26 januari 2019

Eglise Saint-Martin te La Croisille (Eure 27)

Eglise Saint-Martin 
te La Croisille








Bijlagen.

Eglise Saint-Pierre te Jouy-sur-Eure (Eure 27)

Eglise Saint-Pierre 
te Jouy-sur-Eure






Bijlagen.

Kasteelruïne te Ivry-la-Bataille (Eure 27)

Kasteelruïne 
te Ivry-la-Bataille

Geschiedenis.
Het kasteel van Ivry werd gesticht door Raoul d'Ivry, graaf van Bayeux en halfbroer van de hertog van Normandië, Richard I, in de tweede helft van de 10de eeuw.  De kroniek schrijft de oprichting van het stenen kasteel toe aan zijn vrouw, Aubrée en de architect Lanfroy, op het uiterste einde van de 10de eeuw.
Dit kasteel werd het middelpunt van talrijke conflicten in de 11de en de 12de eeuw bij de inheemse Normandische en Frans-Normandische oorlogen.
Op het uiterste einde van de 12de eeuw ging het over in Franse handen en werd het kasteel opnieuw het voorwerp in de 15de eeuw met vergelijkbare belegeringen.  Zo met de Honderdjarige Oorlog in 1418 door de hertog van Gloucester, in 1424 door de Fransen en enkele maanden later door de hertog van Bedford.


 Beschrijving.
De site vormt een uitloper, beschermd door een gracht, gedomineerd door een originele omloop met steunberen in opus spicatum, voorzien van een portiersloge met 2 torens van de 15de eeuw welke uitstekend zijn op de omwalling en met een cirkelvormige hoektoren van dezelfde periode.  De omloop loopt door langs het zuiden om aldus een polygonale omwalling te vormen.  In het westen als in het oosten is deze geflankeerd met een andere toren in U-vorm van de 15de eeuw.






Achteraan de noordelijke omwalling verheffen zich de restanten van de rechthoekige woontoren met steunberen, welke eveneens in opus spicatum is opgetrokken.  Door de verstevigingswerken in de jaren 1970-1980 kwam met tot vaststelling dat deze woontoren minstens één verdieping bezat.  Deze verdieping hield een grote zaal in met private vertrekken langs de oostzijde.  Deze kwamen uit op een kapel met apsis.





In de 15de eeuw werd deze apsis afgebroken om plaats te maken voor een torentje met aan zijn achterzijde een defensieve koker.  Tijdens dezelfde periode werd eveneens een trap in het zuiden voorzien om de stenen trappen van de woonplaats te vervangen.













Ivry-la-Bataille heeft één van de oudste meestertorens (donjon) met steunberen welke een ingewikkelde opbouw met zaal, kamers en een kapel met apsis inhield.  Zijn toeschrijving aan Lanfroy, een architect van Pithiviers, is versterkt door de oude kenmerken van deze toren welke eveneens een structuur met aanpalende apsis aantoonde.  Dit werd aangeprezen in de tweede helft van de 11de eeuw zoals bij de torens van Londen, Colchester alsook bij deze van Grez-sur-Loing en later bij deze van Falaise.

Bron.
- Jean Mesqui in Châteaux Forts et Fortifications en France; Edition Flammarion Paris 1997.

Bijlagen.
-https://atlas-roman.blogspot.com/2015/01/27-eure-romane.html
-http://atlas-roman.blogspot.be/2015/04/ivry-la-bataille-chateau.html 
-https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1ZH5JCGraO_wDF-yiYEQlxDAxZb4&ll=48.9309655979137%2C1.4629162566568538&z=11
-https://monumentum.fr/chateau-pa00099460.html
-http://www2.culture.gouv.fr/public/mistral/merimee_fr?ACTION=CHERCHER&FIELD_1=REF&VALUE_1=PA00099460
-https://fr.wikipedia.org/wiki/Château_d%27Ivry-la-Bataille
-https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Château_d%27Ivry-la-Bataille?uselang=fr
-http://ivry-lesvieillespierres.fr/?q=node/168
-http://www.ville-ivry-la-bataille.fr/chateau.aspx
-http://www.casteland.com/pfr/chateau/hnormand/eure/ivryb/ivrylab.htm
-https://montjoye.net/chateau-ivry-la-bataille
-http://www.chateauxmedievaux.com/chateau-ivry.php
-https://27.monvillagenormand.fr/Chateau.php?NumChateau=3270131
-https://www.geoportail.gouv.fr/carte
-https://plus.google.com/u/0/114232711193413610987/posts/4RnmRfKmw9J

Eglise Saint-Pierre te Incarville (Eure 27)

Eglise Saint-Pierre 
te Incarville









Bijlagen.

Eglise Notre-Dame te Houetteville (Eure 27)

Eglise Notre-Dame 
te Houetteville






Bijlagen.

Eglise Saint-Pierre te Harquency (Eure 27)

Eglise Saint-Pierre 
te Harquency

Beschrijving.
De kerk van Harquency is een gebouw van de tweede helft van de 12de eeuw samengesteld uit een schip en een koor met kooreinde van 5 zijden.
De vensters die het gebouw verlichten zijn allen in rondboog en inspringend.  Deze van het schip zijn nauwer dan deze van het koor.  De oorspronkelijke steunberen zijn in de 15de eeuw vervangen door nauwe steunberen met 2 taluds.  De hoofdingang is in de 16de eeuw vervangen door 2 ingangen langs de noordelijke en de zuidelijke zijde van het schip.  De klokkentoren is vierkant met een spits van 4 zijden en bevindt zich bovenaan het koor dat overwelfd is met kruisgewelven.  Het schip was oorspronkelijk niet overwelfd en werd in de 16de eeuw verdeeld in 2 traveeën.








Bijlagen.