Zoeken in deze blog

vrijdag 24 februari 2023

Eglise Saint-Lucien te La Rue-Saint-Pierre (Oise 60)

Eglise Saint-Lucien 
te La Rue-Saint-Pierre


Beschrijving.
Saint-Lucien valt op door zijn klokkentoren-muur uit het begin van de 12de eeuw, vrij uitzonderlijk in die tijd in Noord-Frankrijk. De smalle en hoge muur waaruit het bestaat, doorboord door twee traveeën waar de klokken hangen, steekt uit boven de puntgevel van de robuuste gevel, met grote zorg gebouwd en bezield door licht uitstekende steunberen.  Het portaal, waarvan de archivolte is versierd met een dubbele rij sterren, heeft een historisch kapiteel met een afbeelding van een man die wordt aangevallen door slangen, een weergave - zo wordt gezegd - van een lokale legende. Een portiek uit 1602 gaat eraan vooraf. Het geheel is geënt op een éénbeukig schip dat een deel van zijn metselverband met kleine kubische stenen heeft bewaard en het bovenste deel met vensters die geen uitsprong naar de buitenzijde bezitten. Deze elementen schrijven dit geheel toe aan de 11de eeuw. Een zijbeuk dat in verbinding staat door 2 boogreeksen is naar het noorden vergroot in de 16de eeuw.
Buiten deze noordelijke zijbeuk van het schip hebben de reconstructies uit de eerste helft van de 16de eeuw, vooral een koor van 2 traveeën met zijbeuken en beëindigd door een vijfhoekige apsis gelaten. De gewelven van de koortraveeën zijn allen op dezelfde hoogte gedragen en worden ontvangen op 2 tussenliggende cirkelvormige pijlers volgens het principe van de hallenkerk die enig succes kende tijdens deze periode. Het geheel van de rondboogvensters en lijstwerk van de elementen die bij de terugval van de gewelven passen, dragen het kenmerk van de Renaissance ook al blijft de algemene structuur van het geheel binnen de gotische traditie. 





















Bijlagen.

Eglise Notre-Dame te Rémérangles (Oise 60)

Eglise Notre-Dame 
te Rémérangles



















Bijlagen.

woensdag 22 februari 2023

Chapelle Saint-Jacques te Saint-Rimault; Essuiles (Oise 60)

Chapelle Saint-Jacques 
te Saint-Rimault; Essuiles







Bijlagen.

Eglise Saint-Martin te Essuiles (Oise 60)

Eglise Saint-Martin 
te Essuiles


Beschrijving.
De kerk Saint-Martin verheft zich niet ver van de loop aan de rechteroever van de Brêche, in een enigszins dominante positie die haar heeft beschermd tegen mogelijke overstromingen. De kerk hing af van het kapittel van de kathedraal van Beauvais.
Het is een gebouw van een grote eenvoud maar van groot belang dat achtereenvolgens bestaat uit een schip uit de 11de eeuw en een koor uit de 16de eeuw gevormd met een eenvoudige koortravee en een apsis van 3 zijden. Het resultaat is een homogene vorm dat enkel verstoord wordt door de kleine klokkentoren overdekt met leistenen en zich verheft in het midden van het gebouw. 
Het goed bewaarde schip is een van de mooiste en oudste voorbeelden te midden van de middenbeuken van de plattelandskerken in de streek van Beauvais. De hoge gootmuren zijn opgericht in kleine, min of meer vierkante stenen in regelmatige beddingen gezet.  Vier rondboogvensters openen zich in elk van de 2 muren, net zoals bij de gevel, heel hoog doorbroken.  Zij zijn niet inspringend naar de buitenzijde en hun archivolt is gevormd met een groot aantal, nauwe sluitstenen.  Oorspronkelijk bezat het gebouw geen steunberen, de 6 die men nu ziet zijn opgericht tijdens de constructie van het koor, en de hoeken waren eenvoudig versterkt door de maatstenen gerangschikt met vierkante en kopse stenen, afwisselend in de ene richting en dan de andere, wat men vandaag nog ziet aan de zuidwestelijke en noordwestelijke hoeken van het schip. 
Het gebouw heeft eveneens 2 ingangsportalen bewaard die getuigen van gebruikte  constructietechnieken uit deze periode.  De eerste is doorbroken in het westen en vormde de hoofdingang van de kerk.  Een klein later portaal, nu gedeeltelijk verborgen.  Twee uitstekende kraagstenen versierd met 2 rechthoekige in elkaar grijpende patronen staan bovenaan de steunmuren en ondersteunen een linteel in mijtervorm.  Het geheel wordt omsloten door een rondboog gevormd met talrijke nauwe sluitstenen.  Op het niveau van het linteel zijn de sluitstenen rechts eenvoudig gegraveerd in zware steenblokken. Rechts bestond dezelfde opmaak maar door de herstellingen zijn deze verdwenen.  
De andere, eenvoudige ingang is doorbroken in de noordelijke muur, net voor het koor.  Zijn dun linteel is gevormd met 2 met elkaar verbonden blokken door een sleutel en een bijbehorende boog.  Dit is enkel in zijn bovenste gedeelte en zijn zijdelingse terugval is enkel eenvoudig gegraveerd in het linteel.  
Gebouwd in de 1ste helft van de 16de eeuw is het koor een eenvoudige en heel verzorgde constructie in de flamboyante gotische stijl.  De gewelven, die vallen op halve zuilen via kapitelen met gestileerde bloemendecoratie, zijn sterk overwelfd en versterkt door kruinribben, zowel bij de koortravee als de apsis.  Vaak in de laatgotische architectuur, verbinden deze bijkomende nerven de gewelfsleutels bovenaan de bogen die hen omkaderen.  De koortravee is enkel doorbroken met 2 bescheiden rondboogvensters, de apsis heeft zijn grote vensters met flamboyante opvulling bewaard. 

Noordelijke gootmuur

Metselverband met kleine, vierkante stenen

Klein dichtgestopt ingangsportaal koortravee



Westelijke gevel


Westelijk ingangsportaal

Linteel in mijterboog

Zuidelijke gootmuur


Metselverband met kleine, vierkante stenen


Koor zuidzijde

Koor noordzijde

Voormalig altaar bewaard onder portiek westzijde


Bijlagen.