Zoeken in deze blog

dinsdag 21 februari 2023

Eglise Saint-Côme et Saint-Damien te Luchy (Oise 60)

 Eglise Saint-Côme et Saint-Damien 

te Luchy


Beschrijving.
De Notre-Dame, een imposant gebouw dat wordt gedomineerd door een hoge klokkentoren in hout en leisteen, is een zeer complexe kerk, van zeer oude oorsprong, maar herhaaldelijk gedeeltelijk herbouwd of gerestaureerd.  
Moeilijk te zien maar de noordelijke muur van het schip heeft elementen zoals het metselverband in kleine vierkante stenen, platte steunberen, kleine rondboogvensters nu dichtgestopt, bewaard die de constructie laten teruggaan tot de 11de eeuw. De kerk hield een éénbeukig schip en een koor van 2 traveeën met een vlak kooreinde in.
De talrijke conflicten van de 14de tot de 17de eeuw zijn de reden van het silhouet van het huidige gebouw. De gevel en de zuidelijke muur van het schip zijn herdaan in baksteen in de 16de eeuw terwijl het koor begiftigd was met nieuwe vensters en een puntgevel afwisselend met baksteen en natuursteen.
Het interieur, waarvan de 2 halfronde bogen van het koor wellicht origineel zijn, werd in de 19de eeuw volledig in neogotische stijl vernieuwd. Het koor bewaart 18de-eeuws houtwerk en het schip 2 kleine altaren uit de restauratieperiode van 2005.













Bijlagen.

Geen opmerkingen: