Zoeken in deze blog

dinsdag 24 augustus 2021

Kirche Sankt-Martinus te Esch; Köln (Nordrhein-Westfalen)

 Kirche Sankt-Martinus 

te Esch; Köln




Beschrijving.
Aartsbisschop Sigewin von Are schonk het kapittel van het Sankt Andreasklooster in Keulen de tiende van de parochie van Esch als geschenk. Aartsbisschop Hermann III. von Hochstaden bevestigde deze schenking in 1091. De parochiekerk opgenomen in de Andreasstift werd rond 1300 vermeld in het "liber valoris". Het recht van collatie bleef bij St. Andreas tot de secularisatie.
De kern van de huidige kerk is nog steeds het romaanse tweebeukige gebouw. Van de aan de buitenkant zichtbare delen van deze kerk zijn de toren, het koor en essentiële delen van de noordbeuk bewaard gebleven.











De Romaanse hallenkerk werd oorspronkelijk gebouwd in de 11e eeuw, verhoogd rond 1200 en uitgebreid met de zijbeuk, en uiteindelijk werd de laat-romaanse toren toegevoegd in de 13e eeuw. 













In 1517 meldden de documenten van het decanaat in Neuss dat deze kerk in staat van verval verkeerde, waarna een laatgotische renovatie en uitbreiding werd verricht. 

Info.
- Wikipedia

Bijlagen.

Kirche Sankt-Hubertus te Flittard; Köln (Nordrhein-Westfalen)

 Kirche Sankt-Hubertus 

te Flittard; Köln











Bijlagen.

maandag 23 augustus 2021

Overstolzenhaus te Köln (Nordrhein-Westfalen)

Overstolzenhaus 
te Köln





Bijlagen.

Kirche Sankt-Stephanus te Hoeningen; Rommerskirchen (Nordrhein-Westfalen)

 Kirche Sankt-Stephanus 

te Hoeningen; Rommerskirchen






Bijlagen.

Kirche Sankt-Stephanus te Bürrig; Leverkusen (Nordrhein-Westfalen)

 Kirche Sankt-Stephanus 

te Bürrig; Leverkusen


Beschrijving.
De eerste kerk werd waarschijnlijk gebouwd door de Franken in de 6e eeuw en werd voor het eerst genoemd in 1135 als eigendom van Deutz Abtei, van waaruit het patronaatsrecht over de kerk in 1295 overging op de graven van Berg. 
Het 3 verdiepingen tellende gebouw met een rondboogfries en pilasterstroken op de bovenste en middelste verdieping heeft een romaanse toren uit de 12e eeuw, een toegangsportaal in laat-romaanse stijl en zuilen met knopkapitelen en klaverbladboogvensters in het timpaan.










Het schip, dat in de barokperiode werd herbouwd, werd in 1892 afgebroken en vervangen door de bouw van een neoromaanse basiliek met een transept naar het model van St. Stephanus in Hitdorf en St. Andreas in Schlebusch, met behoud van de Romaanse toren. De noordelijke geveltoren werd aanvankelijk vermeld als een exacte kopie van de zuidelijke en werd na de eeuwwisseling toegevoegd.
Tijdens WO II  werden het schip en de romaanse toren gedeeltelijk vernield. Met de toevoeging van de twee torens en het bewaard gebleven neoromaanse koor en de apsis ontwierp men eenvoudiger gebouw.