Zoeken in deze blog

dinsdag 14 december 2021

Eglise Saint-Martial te Mouton (Charente 16)

 Eglise Saint-Martial 

te Mouton





Beschrijving.
Deze kerk behoorde reeds in 900 tot de abdij Saint-Sauveur van Limoges. Het huidige gebouw behoort niet tot deze periode daar het de kenmerken bezit van een meer geëvolueerd romaans en van de gotische periode. Het oorspronkelijke plan van de kerk was een Latijns kruis waarvan de zuidelijke transeptarm in de 19de eeuw werd afgebroken. 
Het gebouw dat dateert uit de 1ste helft van de 12de eeuw, heeft aldus verschillende wijzigingen ondergaan.  Het schip, de klokkentoren alsook het koor overwelfd met een kruisgewelf dateren uit de 15de eeuw. De gotische aanwezigheid laat herinneren dat de Honderdjarige Oorlog de regio getroffen heeft.




De klokkentoren bewaart uit de romaanse periode zijn koepel op penditieven die doorbroken is van 2 oculi.  Aan de buitenzijde bewaart deze rondboogreeksen op de 1ste verdieping van iedere zijde. 





Een reeks modillons bewaart de zuidelijke muur van het schip en de westelijke gevel herinnert aan deze van Lichères, in de onmiddellijke nabijheid. 


De westelijke gevel is klassiek romaans met de onvermijdelijke wijzigingen.  Het portaal werd aan de onderzijde van de enige boogring kleiner gemaakt en de puntgevel verhoogd. 




Iedere zijde van de ingang wordt begrensd met een blinde boog, versierd met een timpaan.  Deze van rechts stelt een leeuw voor waarvan een poot rust op het hoofd van een personage en links een schaap of een ram dmv zijn hoorns, waarvan het oor schijnt geassocieerd te zijn met een heel erg aangetast dier. 









De kapitelen zijn bewerkt in zwak reliëf uitgezonderd een arend of een zachtmoedige uil. 
Vier steunbeerzuilen verheffen zich tot en met de puntgevel en grenzen aan een rondboogvenster, in een rondboog ingesloten die even breed is als het portaal. 






Aan de gevel stelt een modillon een vrouw voor die een traditionele haartooi draagt, neergehurkt  en een belofte aflegt. 


Bron.
- Sophie Esla Goillot in "Guide des églises romanes", Charente; Editions Le Passage des Heures; Saint-Savinien-sur-Charente 2013.

Bijlagen.