Zoeken in deze blog

zaterdag 28 oktober 2023

Eglise Saint-Pierre te Charmé (Charente 16)

 Eglise Saint-Pierre 

te Charmé












Bijlagen.
-https://photos.google.com/album/AF1QipNwTD2F2hUVEB4cizyq8LW3JbZAciDn5nPzh0w1

Eglise Saint-Pierre te Villefagnan (Charente 16)

 Eglise Saint-Pierre 

te Villefagnan



Beschrijving.
De kerk Saint-Pierre was een tijdelijk vicariaat dat afhing van het enorm grote bisdom van Poitiers.  De kerk dateert van het einde uit de 12de of begin 13de eeuw.  Zij bewaart een schip, een vals vierkant, een koor met vlak kooreinde en in het zuiden een zijbeuk toegevoegd in de 15de eeuw die ongeveer dezelfde lengte heeft als het gebouw. 
Het schip is verdeeld in 3 traveeën gescheiden door de gordelbogen die door de zuilen op steunmuur gedragen worden, die ook de zeer gebroken boogreeksen van de muren ontvangen.  De kapitelen zijn versierd met aftakkingen van waterplanten.






Het valse vierkant, zonder koepel, bezit licht gebroken, grote bogen op zware vernieuwde pilasters, met 3 booglijsten in het westen, 2 in het oosten en de schildbogen bezitten slechts één enkele.  De koepel is er op een speciale manier aangebracht.  In de hoek gevormd door de grote bogen, die verticale zijden bezitten, is een rechthoekige kraagsteen aangezet die de kleine zijde van een trapeziumvorm ontvangt.  Op de bekomen achthoek is een kordonlijst met kanteelversiering geplaatst die zich in het oosten kromt als gevolg van de grote verheffing van de grote boog aan deze zijde.  Dankzij een tamboer van ongelijke hoogte ontwikkelt zich een horizontale voorzijde gekenmerkt door een tweede kordonlijst met lijstwerk. De kruin is vervangen geweest door een zwingel. 





Het rechthoekige koor heeft later een ribgewelf ontvangen.  Zijn oostelijke muur is doorbroken van een venster met flamboyante versiering.  In de noordmuur van het schip zijn de vensters in rondboog. 







De zijbeuk toegevoegd in de 15de eeuw staat met het schip in verbinding door de gebroken boogreeks.  De 5 traveeën zijn overdekt met ribgewelven waarvan de nerven rusten op de kleine zuilen zonder kapitelen.


De ingang aan de westelijke gevel bezit 3 booglijsten omgeven door een kordonlijst met diamantpunten en imposten op de profielen met hierboven een venster en een stompe puntgevel.  De zijgevel bezit een halve puntgevel aan de zuidmuur van de kerk geplaatst.  De muren zijn versterkt door zware rechthoekige steunberen.  Deze zijn heel schuin ten oosten van de zijbeuk.  De rechthoekige klokkentoren die boven de koepel staat, is aan zijn hoeken versterkt door steunberen die stijgen tot ongeveer de helft van zijn hoogte.  Twee onversierde bogen zijn op de zijden geopend.  De gootklos is verdwenen en een laag dak van 4 zijden overdekt deze toren.






Bron.
- Jean George in "Les églises de France; Charente"; Librairie Letouzey et Ané; Raspail 1933.


Bijlagen.
-https://www.sauvegardeartfrancais.fr/projets/villefagnan-eglise-saint-pierre-et-saint-paul/

vrijdag 27 oktober 2023

Eglise Saint-Pierre te Longré (Charente 16)

 Eglise Saint-Pierre 

te Longré


v

Beschrijving.
De kerk hing vroeger af van het bisdom Poitiers en het aartspriesterschap van Bouin.  De priester werd benoemd door de abt van de abdij Saint-Florent de Saumur.
De kerk, uit de 2de helft van de 12de eeuw beslaat een langgerekte rechthoek, die 5 traveeën vormt, onder kruisgewelven in gips, op kraagstenen en zonder gordelbogen, doorbroken van 3 ramen in het Noorden en Zuiden. Het koor heeft een bekken met daarboven een onderscheiding met een inscriptie en de datum 1480.










De deur, omgeven door een zaagtandlijst, wordt omlijst door drie spitsboogvormige krullen; de eerste twee zijn meer geaccentueerd; de randen zijn gedempt en de kapitelen en hun dekstukken zijn versierd met loofwerk en parels.  De ingang wordt geflankeerd door 2 zware zuilen, die misschien een portiek ondersteunden; dan door twee blinde boogreeksen, op dezelfde manier versierd. 













Daarboven is een klein raam en een klokkentoren-muur met 2 openingen. De muren, die geen steunberen hebben, hebben geen kroonlijst meer.




De voet van de zuilen die deze gevel versieren en het beeldhouwwerk van de kapitelen wijzen op de 12de eeuw, of zelfs de late 12de eeuw, volgens sommige uit de late 11de eeuw  In Longré vinden we de versiering die de kerken van Saintonge sieren.




De archivolten van de twee zijbogen zijn voorzien van verzonken festoenen.
De archivolten van de twee zijbogen hebben verzonken festoenen. De hoofdgalerij heeft de intrados van een van de boogtorens versierd met festoenen.









In het koor van de kerk van Longré is een kleine 15e-eeuwse inscriptie bewaard gebleven.

Bron.
- Jean George in "Les églises de France; Charente"; Librairie Letouzey et Ané; Raspail 1933.


Bijlagen.
-https://www.charentelibre.fr/charente/longre/longre-les-habitants-se-mobilisent-pour-securiser-l-eglise-16613216.php