Zoeken in deze blog

vrijdag 5 november 2021

Eglise Saint-Pierre te Gours (Gironde 33)

 Eglise Saint-Pierre 

te Gours


Beschrijving.
Het homogene gebouw is opgericht in één enkele bouwcampagne met een middelmatig metselverband. Zijn plan omvat een westelijke gevel, een schip van 2 onregelmatige traveeën, een koor dat eindigt in een halfronde apsis.  



De apsis, overwelfd met een halfkoepel, en verlicht door 3 nauwe vensters inspringend aan de binnenzijde, bezit aan de buitenzijde 7 gecentreerde rondbogen waarbij de rondbogen terugvallen op pilasters met hierboven onversierde kapitelen.  Het lijstwerk aan de pilasters wordt versierd met zaagtanding en spijkerkoppen.  De vensters zijn bovenaan afgelijnd met een versiering van diamantpunten en zaagtanding.  De gootklos rust op versierde kraagstenen.  










Het schip gestut door zware steunberen, houdt 2 traveeën in, verdeeld door zware colonnetten met hierop kubische kapitelen en zijn geplaatst tegen 2 dubbele pilasters.  Het kapiteel aan de noordelijke muur is versierd met een dekstuk met sterren van 6 stralen met hierboven een kleine band van zaagtanden.  Het schip wordt verlicht langs nauwe, smalle vensters met een linteel versierd met zaagtanden en sterren.  




Aan de gevel opent zich een portaal onder 4 rondbogen in terugval die steunen op de kapitelen met half ingewerkte colonnetten.  De kapitelen zijn kubisch.  Hun dekstukken zijn getooid met bloemen van 4 bladen en hierboven loopt een versiering van zaagtanding. De ingang is aan iedere zijde begrensd met een nauwe, geïmiteerde ingang en begrensd met 2 paarsgewijze colonnetten die tot het bovenste gedeelte van de archivolt van de ingang.










De klokkentorenmuur bovenaan werd in 1828-1829 gerestaureerd in maatstenen en bewaard een klok gegoten in 1733.  Het gebouw onderging een gedegen restauratie in de 20ste eeuw. 

Bron.
- P. Dubourg-Noves in Guyenne romane; Editions Zodiaque, "la Nuit des Temps 31; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1979.

Bijlagen.

dinsdag 2 november 2021

Eglise Saint-Pierre te Sers (Charente 16)

 Eglise Saint-Pierre 

te Sers











Bijlagen.

Eglise Saint-Étienne te Bouëx (Charente 16)

 Eglise Saint-Étienne 

te Bouëx















Bijlagen.