Zoeken in deze blog

donderdag 3 oktober 2019

Eglise Notre-Dame-de-l'Assomption te Ameugny (Saöne-et-Loire 71)

Eglise Notre-Dame-de-l'Assomption 
te Ameugny

Geschiedenis.
Ameugny is voor de 1ste keer vermeld rond 1050 onder de naam van "Ecclesia sancte de Ammorniaca".  De oprichting van de kerk neemt een aanvang, ongeveer 30 jaar voor de aanvang van de grote abdijkerk van Cluny.  Zij is op dat moment, in 1247, verbonden met het kapittel Saint-Vincent van Mâcon.  Het koor en de klokkentoren dateren van de 11de eeuw, het schip en het portaal werden beëindigd op het einde van de 12de eeuw.
Tijdens de Godsdienstoorlogen wordt het dorp geplunderd en vernield.  De kerk krijgt vanaf de 15de en in de 16de eeuw, toevoegingen zoals de zware steunberen en de gotische kapellen die een vals transept vormen.



De kerk van Ameugny wordt in 1913 ingeschreven op de inventaris van Historische Monumenten.

Beschrijving.
Aan de buitenzijde domineert de korte, gedrongen klokkentoren het geheel die zich op 3 verdiepingen verheft en waarbij de verdiepingen gescheiden worden door een kordonlijst.  De 1ste verdieping is versierd met Lombardische boogreeksen.  De 2de verdieping is effen waarbij men nog sporen terugvindt van dichtgestopte rondbogen.  De 3de verdieping wordt  op iedere zijde opengewerkt met drievoudige rondbogen, van elkaar gescheiden door een colonnet.  De versierde gootklos met enkele kraagstenen ondersteunt een dak van 4 hellingen.  Het dak wordt overdekt met lavaplaten. 







De zware steunberen zijn aangebracht om de gootmuren van het schip te ondersteunen en zijn van een uitzonderlijke dikte.



De westelijke gevel is versierd met een portaal omkaderd van 2 zuilen met versierde kapitelen waarop de booglijsten terugvallen.  Het timpaan bezit een uitzonderlijke interesse met een booglijst van bloemenmotief dat een kruis omringt, in een medaillon met een ingeschreven monogram.  Tussen de kruisarmen noteert men het viervoudige gebruik van de E, ingeschreven in de tekst "LX DI E VRA ST"; "De Wet van God is de Waarheid".  Aan de basis leest men op het linteel een inscriptie in het Latijn, het begin van de groet aan Maria, "Ave Maria grai(tia) plena D(omi)n(u)s tecu(m)".  Men bemerkt eveneens een handtekening "Seguin(us) lapifex meley" of "Sequin de steenhouwer van Malay".  Dit is heel uitzonderlijk voor deze periode. Men kent slechts enkele zoals bij de kathedraal te Autun "Gislebertus fecit" op het timpaan en op de kapitelen van Chauvigny "Gofridus me fecit".





(foto Cees van Halteren)

Aan de binnenzijde rust het brede schip overdekt met een gebroken tongewelf op 2 gordelbogen.  Uitstekende pilasters verdelen het schip in 3 gedeelten.



De travee onder de klokkentoren is getooid met een koepel op trompen.  Deze koepel rust op 2 rondbogen.  Het koor wordt afgesloten met een apsis in halfkoepel en wordt verlicht door 2 zijdelingse vensters die tussen 1167 en 1184 gewijzigd werden.




Twee kapellen zijn in een flamboyante gotische stijl bijgebouwd.  Deze van rechts dateert van de 15de eeuw en is toegewijd aan OLV en alle heiligen.  Deze wordt overwelfd met kruisribben met een gewelfsleutel en de nerven rusten op draagstenen.  De linkse kapel dateert van de 16de eeuw en is toegewijd aan de heilige Claudius en Sebastiaan.  De van lijstwerk voorziene nerven vallen terug op de kraagstenen gebeeldhouwd met de 4 evangelisten.  De gewelfsleutel draagt 2 engelen die het wapenschild van de familie du Blé d'Uxelles vasthouden.
Aan weerszijden van de muren treft men sporen van fresco's aan die 2 bisschoppen met naakte voeten voorstellen.




Bronnen.
- Guy Lobrichon in Bourgogne romane; Lyon 2013.
- Jean Virey in Les églises romanes du diocèse de Mâcon; Protat 1934.

Bijlagen.
-https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?hl=es&ll=46.558084273563566%2C4.5985347317764536&z=11&mid=10VQlt2Sl_920124MX6Tp42yA16k
-https://monumentum.fr/eglise-pa00113069.html
-https://www.pop.culture.gouv.fr/notice/merimee/PA00113069
-http://www.bourgogneromane.com/edifices/ameugny.htm
-https://bourgognemedievale.com/departement-et-pays/saone-et-loire/pays-chalonnais-entre-grosne-mont-saint-vincent/ameugny/
-http://www.ameugny.fr/
-https://www.wikiwand.com/fr/%C3%89glise_Notre-Dame-de-l%27Assomption_d%27Ameugny
-http://www.pastourisme71.com/fiches_eglises_a_imprimer/Ameugny.pdf
-http://www.petit-patrimoine.com/fiche-petit-patrimoine.php?id_pp=71007_1
-https://sites.google.com/site/artromanfrance/bourgogne/ameugny-n-d-assomption
-https://www.patrimoine-religieux.fr/eglises_edifices/71-Sa%c3%b4ne-et-Loire/71007-Ameugny/125159-EgliseNotre-Dame-de-lAssomption
-https://clochers.org/Fichiers_HTML/Accueil/Accueil_clochers/71/accueil_71007.htm
-https://photos.google.com/album/AF1QipNmVtzIKJXAJDrpVJLKkmGVglGxz6Est27Bhs9G
-https://www.geoportail.gouv.fr/carte

maandag 30 september 2019

Eglise Saint-Barthélemy te Viry (Saône-et-Loire 71)

Eglise Saint-Barthélemy 
te Viry

Beschrijving.
De kerk van Viry houdt een modern schip van 4 traveeën, een uitstekend transept, een koortravee die het gotisch koor voorafgaat, en een klokkentoren in.  Het transept, de koepel op trompen en de klokkentoren dateren nog van de romaanse periode.



Voor de Revolutie was de parochie van Viry onder het patronaatschap van de kathedraal van Autun en maakte deel uit van de Ridder de La Guise die het kasteel van Saillant bewoonde.  Dit kasteel werd in 1855 afgebroken.  In de kerk bemerkt men nog een gotisch venster, van 1510, met een voorstelling van Charles de Saillant aan de voeten van Karel de Grote, en Marguerite de Saligny, zijn vrouw met haar patroonheilige.  De familie de Saillant heeft 2 bisschoppen van Mâcon geleverd, en een kanselier van de laatste hertog van Bourgondië, Karel de Stoute.



Aan de buitenzijde dateert de klokkentoren van het vierkante plan van de romaanse periode.  Deze houdt 3 verdiepingen in die elk begrensd worden door een stenen lijstband.  De 1ste verdieping is op elk van zijn zijden doorbroken met een kleine rondboog.  De 2de verdieping is geopend met een paarsgewijze rondboog, gescheiden door een dubbele colonnet met basissen en gebeeldhouwde kapitelen.  De 3de verdieping wordt op iedere zijde doorbroken door een drievoudige rondboog, gescheiden met een dubbele colonnet met basissen en gebeeldhouwde kapitelen. 






Men bemerkt eveneens een versiering van Lombardische boogreeksen, onder de gootklos geplaatst.  Deze mooie romaanse klokkentoren is getooid met een dak van 4 zijden.



Gans de omtrek van het gebouw wordt gestut door steunberen met een dubbele afschuining.  De neoromaanse gevel beëindigd zich door een driehoekige puntgevel met aan de top een kruis.  Het hoofdportaal houdt een beschilderd timpaan in.  Dit wordt omkaderd door een archivolt in rondboog die zijdelings op een colonnet terugvalt met basis en kapiteel.  Hierboven bevindt zich een oculus in de vorm van een roostervenster.




Aan de binnenzijde is de kruising van het transept door een mooie achthoekige koepel op trompen overwelfd.  De transeptarmen zijn overwelfd met een tongewelf.





Het schip werd in de 19de eeuw gereconstrueerd en is overwelfd met een tongewelf.  Het schip staat met het koor in verbinding door een grote rondboog met dubbele gording die begrensd wordt door 2 grote doorgangen van het type "Berrichon".  Dit type van doorgang is een gemeenschappelijk kenmerk bij verschillende romaanse of gedeeltelijk romaanse kerken in de streek van Charolles.





De apsis is overwelfd met ribben met sleutel.  Het koor en de apsis zijn in de 19de eeuw opnieuw beschilderd geweest welke in 2007 gerestaureerd werden.

Bijlagen.
-https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?hl=es&ll=46.336489538274684%2C4.663936004551829&z=10&mid=10VQlt2Sl_920124MX6Tp42yA16k
-http://www.bourgogneromane.com/edifices/viry.htm
-http://photos-eglises.fr/Bourgogne/71/Viry/viry.htm
-http://www.cloches71.com/viry.html
-https://clochers.org/Fichiers_HTML/Accueil/Accueil_clochers/71/accueil_71586.htm
-https://www.geoportail.gouv.fr/carte
-https://photos.google.com/album/AF1QipNWsaLxRrMt1pYEJ_sxTOW78JFzzWT7HEG0RHiv