Zoeken in deze blog

dinsdag 26 november 2019

St. Mary's Church te Dover (Kent)

St. Mary's Church 
te Dover

Beschrijving.
Saint-Mary's Church was in de periode van de priorij St. Martin de parochiekerk, en betekende een belangrijk element in het religieuze leven te Dover.  De kerk was bedacht als een belangrijke Normandische kerk, toegedragen tot de belangrijkste havens. Het bestaan van een vroegere kerk is niet na te trekken met de hedendaagse structuur, zeker nadat de kerk sterk gerestaureerd werd in 1843-44 toen zelfs de boogreeksen en toren, steen voor steen heropgebouwd werden.
Er wordt verondersteld dat de westertoren en 3 boogreeksen dateren van het 3de kwart van de 12de eeuw daar de toren kenmerken vertoond van het zuid-oostelijke transepttoren van de kathedraal te Canterbury die eveneens rond deze periode werd opgericht. De vierde boogreeks is een latere uitbreiding maar bezit dezelfde architecturale kenmerken.  De vorm van het oostelijke uiteinde van het romaanse koor is niet gekend.  De boogreeksen bezitten kanteelversiering naar het schip toe en bezitten eenvoudig lijstwerk aan de basissen.  De pijlers zijn rond met vierkante geschubde kapitelen. De brede boog van de toren naar het schip toe bezit een gedrongen bovengedeelte met gordingen en hoekzuilen getooid met kubuskapitelen.




De herbouwde toreningang, een repliek van de originele,  is heel eenvoudig gehouden.  In contrast hiermee is de westelijke zijde van de toren rijkelijk versierd. Aan iedere zijde bevinden zich omklemmende hoeksteunen met aan de zuidelijke zijde een traptorentje, die samen de toren in 5 verdiepingen verdelen.  Zij bezitten ieder lange smalle boogreeksen tussen de hoeksteunen voorzien van overdadige schubversieringen.  De aankleding van de versieringen zijn gesteente van Caen.







Bronnen.
- Mary Berg and Howard Jones in Norman Churches in the Canterbury Diocese; The History Press; Gloucestershire 2009.
- John E. Vigor in Kent Churches; Sutton publishing Ltd. 1995.

Bijlagen.