Zoeken in deze blog

woensdag 10 april 2019

Sankt Andreaskirche te Glehn; Mechernich (Nordrhein-Westfalen)

Sankt Andreaskirche 
te Glehn; Mechernich

Geschiedenis en beschrijving.
Glehn is een heel oude parochie daar in 1291 reeds een pastoor vermeld werd onder de naam van Nikolaus. Dus moet er vermoedelijk reeds een kerk bestaan hebben.  Eveneens in de "Liber Valoris" van 1308 wordt Glehn vermeld als een parochie in het dekenaat van Zülpich.  Het patroonrecht was sedert 1284 tot de Franse periode in handen van het Andreasklooster van Keulen.  Eveneens van dit klooster is de patroonheilige sint Andreas.  De parochie was aanvankelijk ook heel wat groter.  Zo behoorden de plaatsen Bergbuit, Denrath, Kalenberg en Lückerath tot de parochie.  Sedert 1803 ging Kalenberg over naar de parochie van Dottel, de andere plaatsen gingen over naar Bleibuir.  Enkel Hostel bleef bij Glehn.  Eveneens ging Glehn over naar het pas opgerichte bisdom van Aken.  Sedert 1825 echter ging de parochie opnieuw over naar het aartsbisdom van Keulen en sedert 1930 behoort Glehn opnieuw op het heropgerichte bisdom van Aken.


Van de kerk vernoemd in de "Liber Valoris", is de toren bewaard gebleven, die in de 12de eeuw opgericht werd.  In de loop van de 15de eeuw werd het romaanse schip gesloopt en vervangen door een schip van 2 beuken en met een gotisch koor.







In 1866 werd een zuidelijke zijbeuk toegevoegd waardoor een driebeukige hallenkerk ontstond.  In deze vorm is de parochiekerk tot op heden bewaard gebleven.
De Tweede Wereldoorlog bracht slechts kleine schade toe aan het gebouw maar door de aardbeving van 1951 werd de kerk ernstig beschadigd.  Het gebouw kon pas hersteld worden in 1961 onder leiding van de architect, Werner Geyer, van Mechernich.  In 1984 werd de kerk opnieuw gerenoveerd.

Bijlagen.

Alte Johannes Baptistekirche in Mechernich (Nordrhein-Westfalen)

Alte Johannes Baptistekirche
 in Mechernich

Geschiedenis en beschrijving.
De oude kerk van Mechernich wordt voor het eerst vermeld in 1308 in de "Liber Valoris".
Het eerste gekende gebouw dateert reeds van de 11de eeuw maar men vermoedt dat hier reeds voorafgaand een gebouw stond.  De romaanse klokkentoren is nog het resterende deel van de vorige kerk.  Deze kerk bestond verder uit een éénbeukig schip met een vlakke overwelving.


In de loop van de 13de eeuw werd dit schip afgebroken, enkel de toren bleef dus behouden.  De beide koortraveeën zijn een resterend gedeelte van deze 13de eeuwse kerk.



Begin 15de eeuw werd het centrale deel van het schip afgebroken en vervangen door een nieuw tweebeukig, gotisch schip tussen de bewaard gebleven klokkentoren en het koor.
Tot op heden bevindt de kerk zich in deze toestand.


Grote renovaties vonden plaats in 1889 en 1901.  De kerk kwam onbeschadigd uit de Tweede Wereldoorlog in tegenstelling tot de parochiekerk in het centrum van het dorp welke volledig verwoest werd.  Als gevolg hiervan deed de kerk van 1945 tot 1953 opnieuw dienst als parochiekerk.  In 1951 werd de kerk beschadigd als gevolg van een aardbeving en tot 1954 gerestaureerd.
In 1979 werd het kerkinterieur grondig gerestaureerd waarbij waardevolle fresco's uit de 13de eeuw in het koor werden ontdekt.  
De kerk is in een tweebeukige, onregelmatige vorm, in breuksteen met zowel romaanse als gotische elementen.  Het koor bestaat uit 2 traveeën en sluit recht aan op de middenbeuk die eveneens 2 traveeën inhoudt.



  

dinsdag 9 april 2019

Sankt Clemenskirche te Berg (Nordrhein-Westfalen)

Sankt Clemenskirche 
te Berg; Nideggen

Geschiedenis en beschrijving.
Een kerk of een voorganger te Berg werd voor de 1ste keer vermeld in een oorkonde in het jaar 1360.  Hierbij werd Wijnand von Hengebach als priester vermeld.
De patroonheilige van de kerk is deze van de paus en martelaar, Clement I.  Waarschijnlijk had de heilige Wilibrord die in de omgeving van Berg verbleef en instond voor de zielenzorg van de streek van Zülpich, deze patroonheilige verkregen in de parochies Berg en Heimbach van paus Sergius I in 695.


De klokkentoren met zijn 3 verdiepingen en het huidige schip dateren uit de 12de en 13de eeuw.  Het metselwerk in breuksteen met bruine zandsteen, is afkomstig van de steengroeven van Drover.







In de 14de eeuw werd bij de romaanse hallenkerk uitgebreid met 2 gotische zijbeuken.  Eveneens werd het rechthoekige koor gewijzigd in een gotische stijl en werd het koor overwelfd.










In 1876 stortte de spits in als gevolg van een storm en werd deze herbouwd.  Rond 1905 werd de kerk gerenoveerd en de overwelving van het koor vernieuwd.  In 1956 werd de parochiekerk gesloten wegens bouwvallig.  Hierna volgde opnieuw een restauratie.

Bijlagen.

maandag 8 april 2019

Sankt Pantaleonkirche te Satzvey (Nordrhein-Westfalen)

Sankt Pantaleonkirche 
te Satzvey

Beschrijving.
De kerk gewijd aan sint Pantaleon, werd in 1266 voor het eerst vermeld als het bezit van het klooster te Münstereifel.



Van de oorspronkelijke romaanse kerk is alleen de westertoren uit de 1ste helft van de 13de eeuw bewaard gebleven.  De kerk ligt net ten noorden van het kasteel van Satzvey, waarvan de heren tot het einde van de 18de eeuw het patroonrecht van de kerk bezaten.
Het middeleeuwse schip werd in 1806/07 vervangen door een driezijdig gesloten gebouw.  In 1861 werd een portaal aan de toren toegevoegd.








Bijlagen.
-https://de.wikipedia.org/wiki/St._Pantaleon_(Satzvey)
-https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Saint_Pantaleon_Church_(Satzvey)?uselang=de
-https://veytal.jimdo.com/gotteshäuser/st-pantaleon-satzvey/

Sankt Johann Baptistkirche te Antweiler (Nordrhein-Westfalen)

Sankt Johann Baptistkirche 
te Antweiler

Geschiedenis en beschrijving.
In 1003 schonk de aartsbisschop van Keulen, Heribert, aan de abdij Deutz, een herenhof te Antweiler welk hij verkregen had dmv van een schenking van graaf Baldricus en zijn vrouw, Adela.  In 1019 wordt in een oorkonde naast het herenhof ook een kerk vermeld die beschreven wordt als een schenking van dezelfde begunstigers aan de abdij.
In 1253 wordt de kerk door aartsbisschop, Konrad von Hochstaden, aan het klooster van Dietkirchen toegevoegd die reeds het patronaatsrecht bezat en deze reeds beheerde vanaf 1158.
Van de oorspronkelijke romaanse kerk is nog enkel de 2 verdiepingen tellende westertoren bewaard gebleven die dateert uit de 13de eeuw.






In 1852 wordt de vroegere kerk wegens bouwvallig door een éénbeukig neoromaans gebouw in breuksteen vervangen naar de plannen van de bouwmeester, Ernst Friederich Zwirner.  In 1894 werd de toren verhoogd met een neoromaanse klokkenverdieping, in 1925 gevolgd door 2 ronde flankeringstorentjes.  In 1963/64 werd de kerk nog uitgebreid met de toevoeging van een transept.




Bijlagen.