Zoeken in deze blog

woensdag 10 april 2019

Alte Johannes Baptistekirche in Mechernich (Nordrhein-Westfalen)

Alte Johannes Baptistekirche
 in Mechernich

Geschiedenis en beschrijving.
De oude kerk van Mechernich wordt voor het eerst vermeld in 1308 in de "Liber Valoris".
Het eerste gekende gebouw dateert reeds van de 11de eeuw maar men vermoedt dat hier reeds voorafgaand een gebouw stond.  De romaanse klokkentoren is nog het resterende deel van de vorige kerk.  Deze kerk bestond verder uit een éénbeukig schip met een vlakke overwelving.


In de loop van de 13de eeuw werd dit schip afgebroken, enkel de toren bleef dus behouden.  De beide koortraveeën zijn een resterend gedeelte van deze 13de eeuwse kerk.



Begin 15de eeuw werd het centrale deel van het schip afgebroken en vervangen door een nieuw tweebeukig, gotisch schip tussen de bewaard gebleven klokkentoren en het koor.
Tot op heden bevindt de kerk zich in deze toestand.


Grote renovaties vonden plaats in 1889 en 1901.  De kerk kwam onbeschadigd uit de Tweede Wereldoorlog in tegenstelling tot de parochiekerk in het centrum van het dorp welke volledig verwoest werd.  Als gevolg hiervan deed de kerk van 1945 tot 1953 opnieuw dienst als parochiekerk.  In 1951 werd de kerk beschadigd als gevolg van een aardbeving en tot 1954 gerestaureerd.
In 1979 werd het kerkinterieur grondig gerestaureerd waarbij waardevolle fresco's uit de 13de eeuw in het koor werden ontdekt.  
De kerk is in een tweebeukige, onregelmatige vorm, in breuksteen met zowel romaanse als gotische elementen.  Het koor bestaat uit 2 traveeën en sluit recht aan op de middenbeuk die eveneens 2 traveeën inhoudt.



  

Geen opmerkingen: