Zoeken in deze blog

maandag 8 april 2019

Sankt Johann Baptistkirche te Antweiler (Nordrhein-Westfalen)

Sankt Johann Baptistkirche 
te Antweiler

Geschiedenis en beschrijving.
In 1003 schonk de aartsbisschop van Keulen, Heribert, aan de abdij Deutz, een herenhof te Antweiler welk hij verkregen had dmv van een schenking van graaf Baldricus en zijn vrouw, Adela.  In 1019 wordt in een oorkonde naast het herenhof ook een kerk vermeld die beschreven wordt als een schenking van dezelfde begunstigers aan de abdij.
In 1253 wordt de kerk door aartsbisschop, Konrad von Hochstaden, aan het klooster van Dietkirchen toegevoegd die reeds het patronaatsrecht bezat en deze reeds beheerde vanaf 1158.
Van de oorspronkelijke romaanse kerk is nog enkel de 2 verdiepingen tellende westertoren bewaard gebleven die dateert uit de 13de eeuw.






In 1852 wordt de vroegere kerk wegens bouwvallig door een éénbeukig neoromaans gebouw in breuksteen vervangen naar de plannen van de bouwmeester, Ernst Friederich Zwirner.  In 1894 werd de toren verhoogd met een neoromaanse klokkenverdieping, in 1925 gevolgd door 2 ronde flankeringstorentjes.  In 1963/64 werd de kerk nog uitgebreid met de toevoeging van een transept.




Bijlagen.

Geen opmerkingen: