Zoeken in deze blog

vrijdag 17 maart 2023

Eglise Saint-Martin te Oudeuil (Oise 60)

Eglise Saint-Martin 
te Oudeuil


Beschrijving.
Gebouwd in de pittoreske vallei van de Herperie, een zijrivier van de Petit Thérain, is Saint-Martin een gebouw dat het belang van zijn klein romaans koor, net zoals de rijkdom van zijn meubilair verdienen om deze beter te leren kennen. 
Het plan is eenvoudig met een lang, éénbeukig schip beëindigd door een klein koor van één enkele travee met een vlak kooreinde. Met zekerheid van een oude oorsprong is het schip echter moeilijk te dateren om reden van de herstellingen waarvan het geregeld het voorwerp was wat getuigt uit de verscheidenheid van de materialen en de vensters. Een vergroting naar het westen toe vond plaats in de 16de eeuw zoals blijkt uit het metselverband in dammotief met silex en stenen, de schuin geplaatste steunberen en het portaal in spitsboog waarvan de archivolt is onderlijnd door een dik bol lijstwerkpatroon. Het is bij deze gelegenheid dat het geheel van het schip is begiftigd met het mooie houten raamwerk.
Maar het is het romaans koor dat nog meer de aandacht verdiend. Een werkelijke zeldzaamheid in de regio met een bijzondere sobere architectuur uit de 12de eeuw, daar het opgericht is in silex met enkele beddingen van breukstenen. De maatsteen is gereserveerd voor de korte en platte steunberen en met nauwe rondboogvensters met een dubbele insprong maar zonder versiering. De gootklos bevindt zich nog steeds op zijn plaats en is ondersteund door de modillons gebeeldhouwd met ruwe gezichten of geometrische motieven.
De buitenste rustiek verraadt op geen enkele manier de aanwezigheid van een heel goed aangebracht gewelf met ribben en waarvan de originaliteit hierin is dat zijn oostelijk gewelf in twee is verdeeld door een bijkomende rib, een samenstelling die vergezeld is van de opening van 2 vensters in de muur van het kooreinde, waarvan één is herdaan in de 19de eeuw. Drie van de vijf kapitelen die de ribben ontvangen, zijn bewaard en hun decor met zwaar gebladerte duidt op een datering rond het midden van de 12de eeuw. De aanwezigheid van een ribgewelf met 5 delen is heel ongebruikelijk. Men vindt dit eveneens terug te Roy-Boissy en kan worden verklaard door de aanwezigheid van de cisterciënzerabdijen in de omgeving van Beaupré en Lannoy en door het feit dat de priester afhing van de abdij Saint-Lucien van Beauvais.









Bijlagen.

maandag 13 maart 2023

Eglise Saint-Fiacre et Saint-Martin te Achy (Oise 60)

 Eglise Saint-Fiacre et Saint-Martin 

te Achy


Beschrijving.
Zetel, in de middeleeuwen, van een belangrijke heerlijkheid waarvan het sobere kasteel herbouwd in het midden van de 18de eeuw de herinnering bewaart ligt Achy op een schilderachtige plek in de vallei van Thérinet.  
De kerk die zich verheft in de nabijheid van de rivier en bij herhaling te lijden heeft gehad, gaat voor een groot deel terug tot de 16de eeuw met uitzondering van het westelijke deel van het schip, uitgezonderd de gevel die op het einde van de 18de eeuw herdaan werd. Het gedeelte opgetrokken in silex gaat terug tot de 11de eeuw. Naast het schip houdt het plan een uitstekend transept en een 5-zijdig koor in, gereconstrueerd in 1537.
Het gebruikte materiaal is baksteen op een sokkel van zandstenen. De vensters in steen zijn eenvoudige lancetbogen. In de kruisbeuken is het doorbreken van de vensters ondergeschikt aan de structuur van de houten overwelving, een bewijs van de homogeniteit van het geheel.









Bijlagen.


zondag 12 maart 2023

Eglise Saint-Quentin te Saint-Quentin-des-Prés (Oise 60)

Eglise Saint-Quentin 
te Saint-Quentin-des-Prés


Beschrijving.
Het plan van het gebouw werd vervolledigd door een smaller koor dat nu verdwenen is, aan de noordzijde waarvan in de 13de eeuw de klokkentoren werd gebouwd die nog steeds bestaat. 
Saint-Quentin is een zeer complex gebouw waarvan alleen een nauwgezette analyse het mogelijk maakt om de verschillende bouwfasen te identificeren.  Gebouwd in de 11de eeuw is het schip het oudste gedeelte en vormt één van de meest oproepende voorbeelden die kunnen gevonden worden met een metselverband in opus spicatum, een techniek die begin 12de eeuw verdween. Volgens een vrij gangbare techniek in die tijd zijn er geen steunberen aanwezig en de vensters zijn in een kleine rondboog waarvan de archivolt is gevormd door een eenvoudig uitgesneden steen. Onaangetast is de noordelijke muur een mooi voorbeeld van een bouwmethode die toen wijdverbreid was voor de eenvoudige plattelandskerken.
Boven een hoge onversierde sokkel was de enige verdieping van de klokkentoren op iedere zijde opengewerkt met een paarsgewijze boog waarvan één enkele, alhoewel aangetast door de tijd, behouden aan de noordelijke zijde. Een venster met een dubbele lancetboog, in de zuidelijke muur doorbroken, is eveneens aan deze periode toe te schrijven.
Op een moeilijk te benaderen datering, waarschijnlijk in de 15de eeuw, zijn het koor en de zuidelijke kapel gebouwd. De vensters in een eenvoudige lancetboog, het type van steunberen en het gewelf van de kapel geven een dergelijke datering aan. In de 16de eeuw heeft men grote vensters doorbroken aan de kapel en het koor dat voorzien was van een nieuw houtgeraamte. Van het type van een omgekeerde romp en heel hoog gedragen, is zij merkwaardig voor de rijkdom van het decor. Figuren in de vorm van monsters verslinden de balken die volledig zijn gebeeldhouwd met schubben.
















Bijlagen.

Eglise Saint-Martin te Marseille-en-Beauvaisis (Oise 60)

Eglise Saint-Martin 
te Marseille-en-Beauvaisis









Bijlagen.