Zoeken in deze blog

zondag 12 maart 2023

Eglise Saint-Quentin te Saint-Quentin-des-Prés (Oise 60)

Eglise Saint-Quentin 
te Saint-Quentin-des-Prés


Beschrijving.
Het plan van het gebouw werd vervolledigd door een smaller koor dat nu verdwenen is, aan de noordzijde waarvan in de 13de eeuw de klokkentoren werd gebouwd die nog steeds bestaat. 
Saint-Quentin is een zeer complex gebouw waarvan alleen een nauwgezette analyse het mogelijk maakt om de verschillende bouwfasen te identificeren.  Gebouwd in de 11de eeuw is het schip het oudste gedeelte en vormt één van de meest oproepende voorbeelden die kunnen gevonden worden met een metselverband in opus spicatum, een techniek die begin 12de eeuw verdween. Volgens een vrij gangbare techniek in die tijd zijn er geen steunberen aanwezig en de vensters zijn in een kleine rondboog waarvan de archivolt is gevormd door een eenvoudig uitgesneden steen. Onaangetast is de noordelijke muur een mooi voorbeeld van een bouwmethode die toen wijdverbreid was voor de eenvoudige plattelandskerken.
Boven een hoge onversierde sokkel was de enige verdieping van de klokkentoren op iedere zijde opengewerkt met een paarsgewijze boog waarvan één enkele, alhoewel aangetast door de tijd, behouden aan de noordelijke zijde. Een venster met een dubbele lancetboog, in de zuidelijke muur doorbroken, is eveneens aan deze periode toe te schrijven.
Op een moeilijk te benaderen datering, waarschijnlijk in de 15de eeuw, zijn het koor en de zuidelijke kapel gebouwd. De vensters in een eenvoudige lancetboog, het type van steunberen en het gewelf van de kapel geven een dergelijke datering aan. In de 16de eeuw heeft men grote vensters doorbroken aan de kapel en het koor dat voorzien was van een nieuw houtgeraamte. Van het type van een omgekeerde romp en heel hoog gedragen, is zij merkwaardig voor de rijkdom van het decor. Figuren in de vorm van monsters verslinden de balken die volledig zijn gebeeldhouwd met schubben.
















Bijlagen.

Geen opmerkingen: