Zoeken in deze blog

dinsdag 21 februari 2023

Eglise Saint-Aubin te Guignecourt (Oise 60)

Eglise Saint-Aubin 
te Guignecourt


Beschrijving.
De kerk Saint-Aubin is in het zuiden vergezeld door een indrukwekkende tiendenschuur uit de 16de eeuw die herinnert aan het rijke kapittel van de kathedraal van Beauvais.  Het is zeker aan deze beschermheer dat de kerk haar bezit te danken heeft aan één van de mooiste glasramen uit de 16de eeuw in de Oise die terecht haar reputatie verdient.
In tegenstelling tot andere is de monumentale geschiedenis van de kerk duidelijk met een combinatie van een romaans schip en een koor/transept uit het 2de kwart van de 16de eeuw.
Traditioneel ten laste van de parochie gaat het uitgestrekte en voorzien van zijbeuken, schip terug tot de 11de eeuw.  Zij heeft haar 2 gootmuren elk doorbroken van 4 rondboogvensters zonder insprong aan de buitenzijde, bewaard.  Een kleine ingang die origineel is maar zonder linteel, opende zich bij het begin van de zuidelijke muur. Het metselverband is homogeen en is gevormd met kleine, vierkante stenen die ruw zijn uitgesneden maar in regelmatige beddingen zijn gerangschikt.  Een gootklos die eenvoudig schuin afsteekt, is bovenaan de muur bewaard gebleven. 
Door deze kenmerken behoort dit schip tot een familie die nog steeds goed is vertegenwoordigd in de streek van Beauvais en die getuigt van een vernieuwing bij de constructie van religieuze gebouwen vanaf het einde van de 10de eeuw, na een lange periode van intense onrust. De datering van deze constructies met een uiterste eenvoud, uitvoeringen door metselaars dan van architecten, is echter weinig verzekerd en de voorzichtigheid gebiedt ons om binnen een vrij breed chronologisch bereik binnen de 11de eeuw te blijven bij gebrek aan bepaalde historische gegevens.







Bijlagen.

Geen opmerkingen: