Zoeken in deze blog

donderdag 12 maart 2020

Hervormde Kerk te Ressen (Gelderland)

Hervormde Kerk 
te Ressen

Beschrijving.
De kerk bezit een prachtige romaanse klokkentoren van de 12de eeuw die versierd is met een lisenen en friezen van rondbogen. Op de 1ste van zijn 2 verdiepingen is deze op 3 van zijn zijden versierd met 2 boven elkaar gesteld uitsparingen. De 2de heeft er op elke zichtbare verdieping. Men bemerkt dat sommige lijsten versierd zijn met bolversiering.Het koepelgewelf van de onderste verdieping van de toren dateert van de restauratie alsook het bovenste gedeelte van het gebouw dat herdaan is in baksteen.  Deze restauratie was het gevolg van de vernielingen opgelopen tijdens de Tweede Wereldoorlog.  Hierbij was het koor ingestort en waren de stergewelven van de 15de eeuw vernield. De huidige gewelven dateren van de periode 1948-1949.  
Deze te radicale restauratie heeft de romaanse muur van het schip in vulkanische tufsteen niet gespaard en de versierde bandlijst van kleine in elkaar kruisende bogen dateren van de 20ste eeuw.  
Wat betreft de datum van oprichting zou het schip ouder moeten zijn dan de klokkentoren.

Bron.
- Ada van Deijk in Pays-Bas romans; Editions Zodiaque, "la Nuit des Temps 81"; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1984. 

Bijlagen.

Geen opmerkingen: