Oude kerktoren
te Cadier en Keer
Beschrijving.
Een gedeelte van de oude kerk uit de 13de eeuw. In het begin moet dit een klein romaans kerkje geweest zijn, voornamelijk opgetrokken uit hout en mergel. In de loop der eeuwen was het gebouw met de toren meerdere keren uitgebreid. Vooral rond 1835 had een grote verbouwing plaatsgevonden. De toren en het voorste gedeelte van de kerk waren nog middeleeuws en stonden op de Monumentenlijst. Er was dus geen sprak van dat de kerk zomaar kon afgebroken worden. Vooral Monumentenzorg was erg gekant tegen de afbraak.
Architect Jean-Henri-Antoine Huysmans kreeg toch de opdracht in 1953 om plannen te maken. Verschillende ontwerpen werden de volgende jaren voorgelegd. Men wilde de nieuwe kerk tegen de bestaande oude middeleeuwse kerk aan bouwen. Het oude gedeelte kon dan als doopkapel ingericht worden.
Na veel getouwtrek kwamen kerkbestuur en Monumentenzorg overeen dat enkel de kerktoren de status van monument bleef behouden. Voorwaarde was dat de nieuwe kerk naar achteren geplaatst moest worden zodat de toren evenwijdig met de voorzijde van de kerk liep. Dit laatste bleek door het hoogteverschil daar de oude kerk op een soort van terp was gebouwd, en de enorme fundamenten die daarvoor nodig waren, te duur. Uiteindelijk in 1957 gaf het kerkbestuur opdracht tot afbraak van de kerk.
Bijlagen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten