Zoeken in deze blog

donderdag 30 mei 2019

Kirche Sankt Viktor te Oberbreisig; Bad Breisig (Rheinland-Pfalz)

Kirche Sankt Viktor 
te Oberbreisig; Bad Breisig


Geschiedenis en beschrijving.
Vanaf het jaar 1041 vindt men een eerste schriftelijke vermelding terug van een parochiekerk te Breisig, "Ecclesia in Brisiaco".  Het recht van patronage werd beheerd door het klooster Sankt Florin van Koblenz.  In een verslag van 26 juli 1311 bepaalt de aartsbisschop van Keulen, Hendrich II von Virneburg dat het patronagerecht samen wordt beheerd door Sankt Florin van Koblenz en het klooster Essen. 
De Keulse "Liber Valoris" uit de 13de eeuw vermeld dat de kerk behoort tot de Argaudekenij.  Volgens een vermelding van het aartsbisdom Keulen in het 1668 zou de kerk van Breysich, 3 altaren bezitten, behoorde tot de parochie ook de kapel van Sankt Nicolaas en Sebastian alsook een kerk van de Orde van Malta.
De deelparochie van Niederbreisig had in de jaren 1718-1725, een nieuwe kerk Sankt Maria gebouwd.  In 1786 werd de Niederbreisig een onafhankelijke parochie.
De huidige kerk werd gebouwd in het midden van de 13de eeuw op het basicale plan van 3 beuken.  De onderbouw van de westertoren bevat waarschijnlijk restanten van de vroegere kerk.  Tijdens de Reformatie van 1557 en 1587 werden de muurfresco's overschilderd.  In 1849 werden deze opnieuw ontdekt en in 1909 en 1914 door de Keulse schilder Anton Bardenhewer vrijgemaakt.  In 1990 werden deze tenslotte gerestaureerd.




De westertoren is gebouwd op een transversaal, rechthoekig plan.  Deze bezit dezelfde breedte als het schip en wordt overdekt met een zadeldak. 







De toren en het schip worden versierd met lisenen en blinde boogreeksen.  In 1963 werd het oorspronkelijke kleurenschema in ere hersteld. 






Bijlagen.

Geen opmerkingen: