Zoeken in deze blog

zondag 14 april 2019

Sankt George te Frauenberg (Nordrhein-Westfalen)

Sankt George 
te Frauenberg

Geschiedenis en beschrijving.
In 1067 werd de kerk van Frauenberg door de Keulse aartsbisschop, Anno II, overgedragen aan het klooster Sankt Georg te Keulen en onderhield deze haar patrimonium.  De kerk was aanvankelijk een bedevaartkerk aan Maria toegewijd zoals nog blijkt uit de oorspronkelijke plaatsnaam "Heilige Frau Maria auf dem Berche".
De oudste delen van de kerk zoals het schip en de 4 onderste verdiepingen van de klokkentoren dateren uit de 10de eeuw.  Rond 1100 werd een zuidelijke zijbeuk met een halfronde apsis toegevoegd.  Rond 1200 volgde dan de aanbouw van de noordelijke zijbeuk.  








 In de jaren 1220/1230 werd het koor van de middenbeuk met zijn kruisribbengewelf aangebouwd en de toren werd verhoogd met een klokkenverdieping.  Aan het einde van de 14de eeuw en in de loop van de 15de eeuw werd de romaanse noordelijke zijbeuk door een bredere en hogere hooggotische zijbeuk en een polygonaal koor vervangen.  Deze doet nu dienst als hoofdbeuk.




Tijdens de Tweede Wereldoorlog leed de kerk ernstige schade.  Van 1951 tot 1955 volgde een restauratie waarbij de laatgotische muur en gewelfbeschilderingen werden blootgelegd.
De kerk is opgericht in een metselverband van breuksteen, nu moeilijk zichtbaar omwille van de overschildering.  De ongewone, asymmetrisch vorm wordt door een deel van haar bouwgeschiedenis verklaart.  Van de 3 beuken vormt de zuidelijke de kleinste.  De zuidelijke en middelste beuk worden in het oosten begrensd door een halfronde apsis.  De noordelijke is in hooggotiek opgetrokken en wordt in het oosten beëindigd met een polygonale apsis.  In het westen sluit de klokkentoren van 5  verdiepingen aan bij de middelste beuk.





De kerk bewaart eveneens een doopvont van de 12de eeuw, en is uitgevoerd in blauwe hardsteen uit Namen.  Deze is versierd met hoekmaskers en in een reliëf van monsters.




Bijlagen.

Geen opmerkingen: