Zoeken in deze blog

dinsdag 17 december 2019

Donjon de Bierbais te Mont-Saint-Guibert (Brabant-Wallon)

Donjon de Bierbais 
te Mont-Saint-Guibert

Beschrijving.
De donjon is met de oude kapel, het laatste restant van een domein van de heren van Bierbais-Bierbeek.  De heren van Bierbeek was een machtige familie van Brabantse afkomst uit de 11de tot de 14de eeuw, vernoemd naar hun belangrijkste heerlijkheid Bierbeek, dat zich op dit moment in Vlaams-Brabant bevindt.
Het was waarschijnlijk een donjon als portaal dat toegang verschafte tot een omheind domein met inbegrip van de kapel, die nu nog steeds bestaat.  De donjon is het resultaat van verschillende bouwcampagnes. De eerste, twee verdiepingen zijn gebouw met breuksteen en dateren uit de 12de, 13de eeuw.  De derde verdieping in bak- en witte steen, dateert vermoedelijk uit de 17de eeuw. De laatste twee verdiepingen werden toegevoegd rond 1820-1830 met torentjes die nu verdwenen zijn.  Uit deze periode dateert ook het neo-middeleeuwse gebouw, bij de basis van de donjon.  De neo-middeleeuwse torentjes werden rond 1907 opnieuw verwijderd.  De donjon van Bierbais verloor zijn woonfunctie in de 18de eeuw toen het kasteel van Bierbais in een klassieke stijl werd betrokken.


De voormalige woontoren van de lijn Bierbais-Bierbeek, betreft een bijna vierkante toren van 8m op 9m.  De eerste twee verdiepingen van de donjon, 12de-13de eeuw, zijn opgetrokken in breuksteen van ijzerhoudende zandsteen in een onregelmatig metselverband.  Deze verdiepingen zijn doorbroken van ramen waarvan de steundelen een monoliet linteel in mijtervorm dragen. Aanpalend tegen de basis van de donjon bevindt zich een bijgebouw in neo-middeleeuwse stijl dat rond 1820-1830 werd toegevoegd en gebouw in hetzelfde materiaal als de basis van de donjon. 


De derde verdieping die waarschijnlijk dateert van de 17de eeuw, is iets smaller dan de onderste verdiepingen. Deze is gebouwd in baksteen en witte steen.  De witte stenen kenmerken de omlijsting van de ramen.
De twee bovenste verdiepingen die toegevoegd werden rond 1820-1830 zijn opgetrokken in een iets donkere baksteen.  Deze zijn doorbroken met eenvoudige ramen en bekroond met kantelen bovenaan.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: