Zoeken in deze blog

woensdag 18 december 2019

Tour du Griffon du Bos te Corbais (Brabant-Wallon)

Tour du Griffon du Bos 
te Corbais

Geschiedenis.
Op het einde van de 12de eeuw schenkt de landsheer van Walhain, de heerlijkheid van Corbais aan één van zijn zonen.  De toren werd waarschijnlijk tijdens deze periode of begin 13de eeuw opgericht.  De landsheren van Walhain bezat Corbais van de 13de tot het einde van de 14de eeuw.
Bij het begin van de 15de eeuw worden de heerlijkheid van Corbais en de toren, eigendom van ridder Griffon du Bos of Griffon du Bois, van 1403-1404 vernoemd als heren van Walhain. De toren maakte het mogelijk voor de landsheer en de bevolking van het dorp Corbais om zich in veiligheid te brengen in geval van gevaar. 
De toren die aanvankelijk 3 verdiepingen bezat is in 1848 gedeeltelijk ingestort en bracht zijn hoogte terug tot een derde van zijn oorspronkelijke verheffing. 
Gedurende beide wereldoorlogen liet de eigenaar van het gebouw, de burgemeester Albert Fabry, een dak aanbrengen om het geheel te beschermen.
De toren werd nooit geklasseerd als historisch monument.


Beschrijving.
De voormalige donjon van de heren van Corbais is een vierkante toren van 7 op 8 meter en werd opgericht in lokale steen van Mont-Saint-Guibert, van kwartsiet en ijzerhoudende zandsteen in een onregelmatig metselverband. Sommige van deze ijzerhoudende zandsteen zijn aanzienlijk in omvang. 



De donjon werd vroeger omringd door water en had oorspronkelijk 3 of 4 verdiepingen.  Boven de 3de verdieping was een platform met kantelen die in 1848 instortten, vandaar dat de toren aan de achterzijde 3 verdiepingen en aan de voorzijde slechts 2 verdiepingen telt.  De hoogte is verminderd tot een derde van de oorspronkelijke hoogte aan de westzijde waarvan deze schuin oploopt naar de oostzijde.  De sporen van het 4de niveau blijven enkel zichtbaar aan de bovenzijde van de oostelijke gevel in de vorm van een 2 uitsparingen in de vorm van een talud. 



De oostelijke zijde is doorbroken van enkele schietgaten alsook een ingangspoortje waarvan de halfronde boog bestaat uit een dubbele rij massieve zandsteenblokken.





De zuidelijke gevel is op de 1ste verdieping doorbroken met een raamstijl waarvan de stijlen bestaan uit massieve kalksteenblokken en op het bovenste niveau van een meer modern venster omringd door bakstenen.



Tekst via wikipedia.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: