Zoeken in deze blog

zaterdag 28 juli 2018

Église Notre-Dame-de-la-Nativité te Urval (Dordogne 24)

Église Notre-Dame-de-la-Nativité 
te Urval

Beschrijving.
Het onregelmatig langwerpige schip van de kerk te Urval dateert van de 12de eeuw en is overwelfd met een tongewelf.  De vlakke steunberen ondersteunen er de gootmuren.  Bovenaan de gewelven ontwaart zich een verdedigingskamer die op zich verdeeld wordt in twee verdiepingen.


Het vierkante koor, van de 11de eeuw, is overwelfd met een tongewelf en zijn gootmuren zijn elk versierd met twee rondbogen die terugvallen op de zuilen.  Twee onder hen zijn in zware, donkere marmer welke waarschijnlijk een hergebruik zijn, van een vroegere periode (Galloromeinse ?).  Hun basissen zijn voorzien van voetringen.  Enkele van de volumevolle dekstukken hebben schuin afgewerkte beeldhouwwerken zoals met gebroken staven, met schaakborden (dammotief), met ringoppervlakten.  Enkele van de kapiteellichamen zijn gebeeldhouwd aan de hoeken, met soorten knoppen overhangend met waterplanten en omkaderend een vierkante blok.  De stijlbanden zijn met eenvoudige voetringen.





De ronde triomfboog in cilinder, valt terug op de half ingewerkte zuilen.  De dekstukken van de kapitelen zijn gebeeldhouwd met S-vormen en visgraadvormen.  De kapiteellichamen hebben versieringen als maaswerk en rankenversiering van gebladerte.




Het geheel van de kerk is versterkt.  Het kooreinde draagt bovenaan zijn dakgoot, een hoge verdedigingsmuur waarin men aanzetten terugvindt in visgraadmotief.  Het koor draagt een verdedigingskamer, net zoals het schip.  Loodrecht op de triomfboog is de muur van de klokkentoren gebruikt om later de verdediging bovenaan het schip te vervolledigen.



In de uitsparing van de westelijke gevel bemerkt men het ingangsportaal met drie gebroken torische gordelbogen die op de zuilen terugvallen.


Bronnen.
 - Jean Secret in Perigord Roman; Editions Zodiaque, "La Nuit des Temps" 27, Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1979.
 - Jean Secret in Itinéraires romans en Périgord; Editions Zodiaque, "Les traveaux des mois" 16, Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1977.
 - Jean Secret in Promenades en Périgord roman; Editions Zodiaque, Itinéraires culturels, Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 2002.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: