Zoeken in deze blog

vrijdag 10 augustus 2018

Sint-Michielskerk te Sint-Lievens-Houtem (Oost-Vlaanderen)

Sint-Michielskerk 
te Sint-Lievens-Houtem

Beschrijving.
Door de omvang als door de rijkdom was de Sint-Michielskerk een merkwaardige uitzondering in deze streek waar de meeste dorpskerken uiterst bescheiden waren.  Het feit dat de kerk afhankelijk was van de machtige Sint-Baafsabdij in Gent, alsook de aantrekkingskracht als bedevaartsoord met de verering van de relieken van de heilige Lieven waren daar niet vreemd aan.  Religie en handel waren er sterk verweven.
Het was een driebeukige kruiskerk van de 11de en 12de eeuw gekenmerkt door een vieringtoren geflankeerd door 2 traptorens en met zijkapellen aan de oostzijde van de transeptarmen.  Alleen het koor met de volledige zuidelijke toren en de onderbouw van de noordelijke toren bleef bewaard.  De rest werd in 1776 vervangen door een nieuw schip in classicistische stijl.


Het Romaans gedeelte is opgetrokken in regelmatige blokken Lediaanse zandsteen, gewonnen uit de groeven in de omgeving, van Balegem.  Hoge en brede rondboogvensters verlichten het diepe halfronde koor.  De zuidelijke flankeertoren met vierkante basis, achthoekige bekroning en natuurstenen spits geeft een idee hoe indrukwekkend het vroegere volumespel moet geweest zijn.










Bronnen.
- R. Lemaire in De Romaanse bouwkunst in de Nederlanden; verhandelingen van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten in België, Klasse der Kunsten n° 6, Brussel 1952.
- Jean-Pierre Esther en Geert Bekaert in België Romaans, uitgeverij Hadewijch Antwerpen - Baarn 1992
- Jacqueline Leclercq-Marx in L'Art Roman en Belgique; Editions J-M. Collet 1997
- A. Courtens in De Romaanse kunst in België; Architectuur, monumentale kunst, Brussel 1971.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: