Zoeken in deze blog

zaterdag 11 augustus 2018

Sint-Jan-Baptist-en-Sint-Eligiuskerk te Anzegem (West-Vlaanderen)

Sint-Jan-Baptist-en-Sint-Eligiuskerk 
te Anzegem

Beschrijving.
De vierkante vieringtoren uit het begin van de 13de eeuw te Anzegem, is één van de merkwaardigste voorbeelden in West-Vlaanderen. 
Doorlopende lijsten scheiden de 2 verdiepingen.  De onderste verdieping is geleed door smalle en brede rondboognissen, gescheiden door muurdammen met imposten.  De klokkenverdieping telt aan iedere zijde 2 gekoppelde galmgaten met één deelzuiltje en zuiltjes aan de dagkanten, gevat in een rondboognis met een doorlopende lijst ter hoogte van de boogaanzetten.  De dakrand wordt ondersteund door enkele en dubbele kraagstenen, versierd met (vernieuwde) hoofden.







Veel gelijkenis vertoont de centrale toren te Waarmaarde maar deze te Anzegem is nog rijker versierd.  Na de beschadiging tijdens WO I werden in 1921-1926 restauratiewerken uitgevoerd door architect M. Allaert uit Kortrijk.
Van de driebeukige kruiskerk zijn nog delen van het transept en het koor van de vroegste bouwcampagne overgebleven.  Het koor werd in 1686 herbouwd en het schip werd in 1828 in classicistische stijl uitgebreid.


Op 16 oktober 2014 werd de kerk echter volledig vernield door een brand. Enkel de muren van het schip en de toren bleven overeind. Weldra zal deze opnieuw heropgebouwd worden.

Bronnen.
- R. Lemaire in De Romaanse bouwkunst in de Nederlanden; verhandelingen van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten in België, Klasse der Kunsten n° 6, Brussel 1952.
- Jean-Pierre Esther en Geert Bekaert in België Romaans, uitgeverij Hadewijch Antwerpen 1992.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: