Sint-Agathakerk
te Landskouter
Beschrijving.
Deze is een gaaf bewaarde plattelandskerk in Romaans-Gotische stijl.
Het zaalkerkje met vierkante westertoren uit de 12-13de eeuw werd later uitgebreid met een transept en een vlak afgesloten koor. De metselaars gebruikten in de opeenvolgende bouwfazen verschillende soorten steenmateriaal zoals uit de groeven van Betsberg tussen Landskouter en Oosterzele met vooreerst in onregelmatige en later regelmatige blokken geelwitte zandsteen, en platte Doornikse stenen, aangevoerd via de Schelde.
De ingang met onversierd boogveld die benadrukt wordt door een waterlijst, kan nog uit de oudste bouwcampagne dateren. De versterking met hoeksteunberen geeft aan de toren een vroeggotisch karakter. De vorktracering in de spitsboogvormige galmgaten zijn in 1874 aangebracht. Deze verwarrende verscheidenheid merken we eveneens op bij de noordelijke zijgevel van het schip; een gedichte deuropening met een drielobbig boogveld gevat in een geprofileerde spitsboog van de 14de eeuw?, een spitsvormig bovenlicht van de 13de eeuw? en een groot segmentboogvenster van 1752.
Eenheid van stijl was dus blijkbaar geen zorg. Een heterogeniteit die het behouden waard is zoals ook gebeurde met de consolidatiewerken rond 1980.
Bronnen.
- R. Lemaire in De Romaanse bouwkunst in de Nederlanden; Verhandelingen van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten van België, Klasse der Kunsten nr° 6, Brussel 1952.
- Jean-Pierre Esther en Geert Bekaert in België Romaans, uitgeverij Hadewijch Antwerpen - Baarn 1992.
Bijlagen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten