Zoeken in deze blog

zondag 5 augustus 2018

Eglise Notre-Dame te La Chapelle-sous-Brancion (Saône-et-Loire 71)

Eglise Notre-Dame 
te La Chapelle-sous-Brancion

Beschrijving.
De kerk werd opgericht in het midden van de 12de eeuw.  Van de romaanse periode rest nog het koor met zijn halfronde apsis en de laatste travee van het schip.  Vanaf zijn oprichting, is de kerk onder het patronaat van O.L.V. Hemelvaart.



Naar het zuidoosten gericht, is de kerk nog omringd met zijn kerkhof.  De kerk bezit een vals transept onder de vorm van zijkapellen aan de laatste travee van het schip geplaatst.



De koortravee die iets nauwer lijkt, ondersteunt de klokkentoren.  Het schip werd achteraf bijna volledig herwerkt en het was op dat moment dat de zijkapellen toegevoegd werden.  Enkel nog de laatste travee is origineel overwelfd met een gebroken tongewelf op gordelbogen.
In 2001 kwamen fresco's aan het licht in de halfkoepel van het koor en dateren van de 16de eeuw.  Deze stellen de Kroning van de Maagd voor door Christus en rechts 2 Evangelisten.  De muurschilderingen lager omvatten een 7-tal personages en dateren van einde 13de eeuw.
De koortravee is overwelfd met een koepel en het kooreinde met de apsis door een halfkoepel.  Het geheel wordt verlicht door 3 daglichten.
Aan de buitenzijde wordt het westelijk portaal geopend in een rechthoekig, uitstekend massief.  De archivolt in rondboog valt op 2 monoliete colonnetten terug en zijn aanpalend aan de gegroefde pilaster.  Deze lopen door tot aan de modillons die het uitstekend massief bovenaan tooien.  De kapitelen zijn gebeeldhouwd met gebladerte en voluten.







De vierkante klokkentoren staat op de koortravee.  Deze wordt op zijn bovenste verdieping geopend door paarsgewijze rondbogen met dubbele colonnetten waarbij de kapitelen verbogen gebladerte tot knoppen bezitten.  De toren wordt getooid door een piramidaal dak.





Aan het kooreinde bezit de apsis 2 half ingewerkte zuilen die doorlopen tot aan de gootklos bestaande uit boogreeksen met onversierde modillons.





Bijlagen.

Geen opmerkingen: