Zoeken in deze blog

donderdag 9 augustus 2018

Sint-Pieterskerk te Huise (Oost-Vlaanderen)

Sint-Pieterskerk 
te Huise


Beschrijving.
Volgens de overlevering zou de heilige Adelardus (740), abt van de vermaarde benedictijnenabdij te Corbie aan de Somme, nabij Amiens, de bouw van een kerk in zijn geboorteplaats hebben mogelijk gemaakt.  Hiervan zijn echter geen restanten bewaard gebleven.
De Romaanse kruiskerk met vierkante vieringtoren kwam in de 12de-13de eeuw tot stand.  Aan iedere zijde van de klokkenverdieping steken 2 gedeelde galmgaten, ongeveer van dezelfde vorm als deze bij de toren van Asper.  Vanaf de bovenste lijst gaat de toren over in een achthoek.





De rondboogvensters van de midden-en zijbeuken, benadrukt door een nisvorm, zijn gescheiden door lisenen.  De grotere rondboogvensters in de transeptgevels zitten middenin een spaarveld, bekroond door een boogfries op lisenen.  Ook de oostgevels zijn versierd met boognissen en friezen. 





In 1944 werd de kerk ingeschreven als beschermd monument.  Een ingrijpende restauratie onderging de kerk in 1903 waarbij eveneens het binnenste gedeelte werd beschilderd door Coppejans.  Na de zware beschadigingen van WO II werd de kerk opnieuw geschilderd waarbij enkel nog de apostelen bewaard bleven. 

Bronnen.
- R. Lemaire in De Romaanse bouwkunst in de Nederlanden; verhandelingen van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten in België, Klasse der Kunsten n° 6, Brussel 1952.
- Jean-Pierre Esther en Geert Bekaert in België Romaans, uitgeverij Hadewijch Antwerpen - Baarn 1992.
 

Bijlagen.

Geen opmerkingen: