Zoeken in deze blog

woensdag 8 augustus 2018

Het Korenstapelhuis aan de Graslei te Gent (Oost-Vlaanderen)

Het Korenstapelhuis aan de Graslei 
te Gent


Beschrijving.
Gent was in de 12de eeuw een zeer bloeiende stad.  De Arabische cartograaf Idrissi, die rond het midden van de 12de eeuw in opdracht van Roger II, koning van Sicilië, een becommentarieerde wereldkaart samenstelde, beschreef Gent als de voornaamste stad in Vlaanderen, getooid met vele grote woningen en mooie gebouwen.  De stenen werden toen reeds beschouwd als een typisch stadskenmerk.
Soms werden de huizen aan de straatzijde afgewerkt met een trapgevel; een geveltype dat eeuwenlang de Vlaamse huizenbouw zou blijven kenmerken.  Het Korenstapelhuis of Spijker aan de Graslei is daarvan een mooi voorbeeld.  Deze gevel wordt beschouwd als het oudst bewaarde voorbeeld van een trapgevel in de Nederlanden.



Ook hier herkennen we de kenmerkende gedeelde vensters met doorlopende dorpels en lateien.  De uitspringende benedenverdieping en de eerste verdieping die uitgeeft op een soort gaanderij worden telkens doorbroken door 7 rondboogopeningen.  Het pand deed tot in de 18de eeuw deinst als stapelruimte voor het graan dat langs de Leie werd vervoerd.  Na een brand in 1896 werd de voorgevel in 1903 gerestaureerd door architect A. Van Assche.

Bron.
R. Lemaire in De Romaanse bouwkunst in de Nederlanden; verhandelingen van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten in België, Klasse der Kunsten n° 6, Brussel 1952.
- Jacqueline Leclercq-Marx in L'Art Roman en Belgique; Editions J-M. Collet 1997.
- Jean-Pierre Esther en Geert Bekaert in België Romaans, uitgeverij Hadewijch Antwerpen 1992.
- André Courtens en Jean Roubier in Romaanse kunst in België; uitgeverij Vokaer Brussel 1971.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: