Zoeken in deze blog

zondag 5 augustus 2018

Église Saint-Pierre-ès-Liens te Vieux-Mareuil (Dordogne 24)

Église Saint-Pierre-ès-Liens 
te Vieux-Mareuil

Beschrijving.
Dit is eveneens een versterkte kerk zoals men er zoveel terugvindt in de Périgord met een reeks van koepeloverwelvingen.
De constructie is heel homogeen met een schip van 2 traveeën en een voorkoor overwelfd met een koepel.  De grote gebroken bogen met cilinder maken deel uit van de kromming van de pendentieven en vallen terug op pijlers met scherpe hoeken.  Het passend samengevoegd gewelf is verbeterd geweest. 
Het voorkoor dat de vierkante klokkentoren draagt, is iets breder dan het schip en herbergt de zijkapellen tussen de steunberen gelegen.  Het koor zelf beslaat 2 traveeën overwelfd met een gebroken tongewelf.



De muren zijn heel dik met zeldzame en bescheiden vensters zoals men steeds terugvindt bij een versterking.  Een verdedigingskamer vindt men terug aan het buitenwelfvlak van de gewelven.  Men bemerkt er eveneens sporen van schietgaten en erkers.  Ontlastingsbogen verbinden de platte steunberen.







Het westelijke portaal heeft 6 gebroken boogringen en is sterk gecorrigeerd.





Bronnen.
- Jean Secret in Périgord roman; Editions de Zodique; la Nuit des Temps 27; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre qui Vire 1979.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: