Zoeken in deze blog

vrijdag 10 augustus 2018

Sint-Martinuskerk te Velzeke-Ruddershove (Oost-Vlaanderen)

Sint-Martinuskerk 
te Velzeke-Ruddershove

Beschrijving.
In de omgeving van Velzeke zijn bijna alle kerkhoven nog omringd met een ommuurd kerkhof.  Wordt dit kerkhof als dusdanig niet meer gebruikt, speelt de ruimte rond het kerkgebouw toch nog een essentiële rol in relatie tot de kerkarchitectuur.  Lovenswaardige initiatieven als de aanleg van een grasperk met behoud van merkwaardige grafkruisen verdienen zeker de aandacht.  Onvergeeflijk is het wanneer het kerkhof dat het kerkgebouw omringde, gedegradeerd wordt tot een geasfalteerde parkeerplaats. 
Dit is nu jammer genoeg het geval bij de Sint-Martinuskerk van Velzeke.  Als beschermd monument, met een geschiedenis die opklimt tot in de 10de eeuw, verdient deze kerk, wel beter.


Het was een zaalkerk met recht afgesloten koor, daterend uit het midden van de 11de eeuw en in de 12de eeuw uitgebreid werd met een halfronde apsis.  Het schip werd in de loop van de 13de eeuw vervangen.  Van de oude situatie zijn nog sporen zichtbaar naast de westertoren.  De oostpartij, opgetrokken in een mengeling van verschillende soorten natuursteenblokken en hergebruikte Romeinse pannen, bleef bewaard en vertoont nog sporen van gedichte rondboogvensters.




















Bronnen.
- André Courtens in Romaanse kunst in België; Architectuur, monumentale kunst; Brussel 1971.
- A. Demey in Eenbeukige Romaanse kerken in Oost-Vlaanderen; Cultureel jaarboek voor de provincie Oost-Vlaanderen; Gent 1977.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: